Jak se ochladit v parných dnech

Jak se ochladit v parných dnech

V době, kdy se teploty šplhají ke třicítce, na stromě se nepohne lístek a vzduch se doslova tetelí horkem, náš organismus touží po jediném – zchladit se a osvěžit. Možností je přitom celá řada: kromě dostatečného pitného režimu, klimatizace nebo lehkého vzdušného oblečení také vhodný jídelníček, vlažná sprcha, nebo – věřte, nevěřte – dokonce i sauna!

V létě je všude dostatek čerstvých plodů, tak toho využijte. Šťavnaté ovoce a křehká zeleninka přijdou během horkých dnů vyprahlému tělu maximálně vhod. Můžete si z nich vyrobit čerstvou šťávu, získáte tak vitaminy, minerály, antioxidanty i tolik potřebnou vlákninu. Existují přímo potraviny, které mají ochlazující efekt a jsou tedy pro léto jako stvořené. Víte, které to jsou?

Kuskus místo knedlíků 

V první řadě syrová zelenina a ovoce s vysokým obsahem vody: například meloun, okurky, ledový salát, papriky, ředkvičky, rajčata, ananas, grapefruit, jahody, maliny a borůvky. Z živočišných produktů pak jogurt, mléko, kefír nebo sýry. Do letního jídelníčku se vyplatí zařadit i mořské řasy, které ochlazují a zároveň odvádějí z těla těžké kovy a jsou zdrojem cenných živin, jako je vápník, jód nebo železo. Naopak zapomeňte na těžká a tučná jídla, jako jsou smažené pokrmy, smetanové omáčky apod. Do jídelníčku zařaďte libová, lehce stravitelná masa (králík, krůta, ryby) a přílohy (rýže, těstoviny, kuskus, bulgur, cizrnový hummus).

Čistou vodu bez ledu

Zejména během letních měsíců je nezbytné dodržovat pitný režim. Sladké limonády, hutné ovocné džusy a různé koktejly se však nepočítají. K pokrytí denního množství tekutin si bohatě vystačíte s čistou neperlivou vodou, a to nejlépe bez ledu! Jinak si koledujete o letní angínu, což je jedna z nejhorších patálií, která vám pokazí celou dovolenou. Konzumací ledových nápojů v horku totiž připravíte svému krku teplotní šok, který nemusí ustát, a vy se pak další den probudíte se zarudlým hrdlem a bolestí, kvůli které nemůžete ani polknout. Vhodné jsou i zelené a různé bylinkové čaje (například šalvějový, mátový, meduňkový). 

Sprchu jen vlažnou

Dobrý nápad není ani ledová sprcha, po které se navíc během chvilky znovu zpotíte. Ledová voda totiž zužuje cévy – výsledný efekt je tak minimální a co se pocení týče, dokonce úplně opačný. Sprchování v horkých dnech je samozřejmě příjemné a přirozené a odborníci jej vřele doporučují. Voda by však měla být pouze vlažná, protože právě taková otevírá póry v pokožce, kterou však zároveň nevysušuje. Ledovou sprchu si nechte na zimu, kdy je třeba posilovat obranyschopnost.

Opatrně s klimatizací

Venku je vedro na padnutí, ale sotva vstoupíte do kanceláře, automaticky saháte po svetru. Na teplotní rozdíl, který často činí až 10 nebo 15 °C, tělo nedokáže v tak krátké chvíli přiměřeně reagovat. Není tedy divu, že dlouhodobý pobyt v klimatizovaných prostorách s sebou přináší zvýšené riziko nachlazení, bakteriálních a virových onemocnění. Stejně záludná je klimatizace v autě a dalších dopravních prostředcích. Když už používáte klimatizaci, dbejte na to, aby rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou byl maximálně 5–7 °C (pokud je tedy venku 33 °C, nastavte na termostatu alespoň 26 °C).

Kouzlo letní sauny

Sauna v létě? Nesmysl! Když je venku hic, proč bychom se měli ještě prohřívat? Tak zní obvyklé argumenty odpůrců letního saunování. To s sebou však přináší celou řadu výhod. Zaprvé zlepšuje tělesnou termoregulaci. Budete-li saunu navštěvovat pravidelně, budete časem lépe zvládat teploty, při kterých se druzí sotva plouží, a zlepší se i vaše schopnost reagovat na přechody z tepla do zimy, což zároveň podpoří váš imunitní systém. Pobyt v sauně také regeneruje unavené svaly a klouby, takže je ideálním doplňkem k letním sportovním aktivitám. Kromě toho přispívá i k větší psychické pohodě a odbourává stres.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1