Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Tyhle pomazánky si zamilujete a navíc s nimi podpoříte své zdraví

Publikováno: 21.10.2019

Zdenka Jeníčková

Redaktorka

Více o autorovi

Snadné, rychlé a chutné – takové jsou pomazánky, které nejen skvěle zasytí, ale dodají tělu i mnoho prospěšných látek, jako jsou například omega-3 mastné kyseliny, které potřebujeme mimo jiné pro zdravé srdce, mozek či zrak. Vyzkoušejte některé z následujících receptů a zpestřete rodině jídelníček zdravou pochoutkou...

Avokádová pomazánka

Co potřebujete:

  • 2 ks zralého avokáda
  • 4 ks uvařeného vejce
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 1 hrst nasekané pažitky nebo petrželky
  • 1 lžičku plnotučné hořčice
  • sůl
  • kajenský pepř

Jak postupovat: Avokáda podélně rozkrojte až k pecce a kroucením proti sobě oddělte obě poloviny. Pecku vyjměte. Pomocí lžíce vydlabejte dužinu a v kuchyňském robotu ji rozmělněte společně s vejci, smetanou, jarní cibulkou a hořčicí na hladkou kaši. Dochuťte a podávejte s pečivem, ozdobené zbylou cibulkou a nahrubo namletým pepřem.

Pomazánka z tresčích jater

Co potřebujete:

  • 1 plechovku tresčích jater v oleji
  • 200 g tvarohu nebo smetanového sýra
  • 50 g másla
  • 1 cibuli
  • 2 ks sterilovaných okurek
  • 1 hrst nasekané petrželky
  • sůl
  • pepř
  • trochu citronové šťávy

Jak postupovat: Tvaroh, tresčí játra a změklé máslo vyšlehejte. Okurky nakrájejte na drobné kostičky nebo nastrouhejte, cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a společně s okurkami přidejte k tvarohové směsi. Pokud je pomazánka příliš hustá, rozřeďte ji dle potřeby mlékem. Přidejte nasekanou čerstvou petrželku a promíchejte. Osolte a opepřete dle chuti, ozdobte petrželkou a zakápněte trochou citronové šťávy.

Pomazánka z uzené makrely

Co potřebujete:

  • 150 g uzené makrely
  • 100 g Lučiny
  • 1 ks jarní cibulky
  • 2 ks vařených vajec
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř
  • citronovou šťávu

Jak postupovat: Makrelu zbavte páteře a všech kostí, pak ji rozdrobte na menší kousky. Cibulku pokrájejte na drobná kolečka a přidejte k makrele. Vejce nastrouhejte na hrubém struhadle nebo nasekejte na drobné kousky a vmíchejte do směsi. Přidejte Lučinu, hořčici a dochuťte solí, pepřem a několika kapkami citronové šťávy.

Pomazánka s tvarohem a lněným olejem

Co potřebujete:

  • čerstvý lněný olej
  • 1 kostku tvarohu
  • 50 g másla
  • sůl
  • 1 hrst nasekané pažitky

Jak postupovat: Ušlehejte kostku tvarohu s máslem. Postupně přidávejte lněný olej a pokračujte ve šlehání. Platí, že oleje můžete přidat tolik, kolik tvaroh vstřebá. Pomazánka by měla být vláčná, ale ne příliš řídká. Na uvedené množství budete potřebovat přibližně 0,5 dl oleje. Na závěr přidejte sůl a pažitku a vše důkladně promíchejte.

Pomazánka z vlašských ořechů

Co potřebujete:

  • 2 velké hrsti vlašských ořechů
  • 1 bílé tofu
  • 2 lžíce rostlinné majonézy
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Jak postupovat: Do mixéru vložte vlašské ořechy, rozdrobené tofu, prolisované stroužky česneku, majonézu a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Vše rozmixujte na hrubší pastu. Ideální je, aby ořechy nebyly rozmixované úplně na kaši, ale aby pomazánka obsahovala malé kousky. V případě potřeby můžete přilít i trochu vody.

Štítky článku

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)