Bylinka pro tento měsíc: Bez černý, vytrvalý všelék

Bylinka pro tento měsíc: Bez černý, vytrvalý všelék

Právě černý bez patří mezi nejoblíbenější léčivé rostliny nejen u nás, ale i ve světě. A popularitě už se těší opravdu dlouho, sbírali ho již Staří Egypťané. Čím si zasloužil takovou pozornost?

Roste téměř všude

Černý bez je vzrostlý listnatý keř, který může dosahovat výšky až 9 metrů. Pochází sice z Evropy, ale dnes ho již najdete po celém světě. Lidé si ho váží především pro léčivé účinky jeho plodů a květů. Avšak pozor, nikdy nepožívejte plody-bezinky, nebo listy či kůru zasyrova, jsou totiž jedovaté a mohly by vám způsobit žaludeční potíže. Plody je vždy nutné tepelně upravit, proti tomu květy se dají konzumovat i syrové a nic vám nehrozí. Naopak, mají jemnou a sladkou chuť a vůni. I proto jsou tak oblíbené například na přípravu sirupu.

Čím nám černý bez prospěje?

Bez má hned několik pozitivních účinků na naše zdraví. Je to dáno především vysokým obsahem živin (hlavně antioxidantů) obsažených v plodech této rostliny – v bezinkách. Najdete v nich vitamín C, vlákninu, ale hlavně fenolické kyseliny, flavonoidy, a přitom jen minimum kalorií. Tento jedinečný koktejl dělá z černého bezu skvělý prostředek, který pomáhá při léčbě nachlazení a chřipky, ale podporuje i funkci srdce, snižuje hladinu cholesterolu, kyseliny močové a cukru v krvi. Dále se mu připisuje i pozitivní vliv při prevenci rakoviny, posílení imunity či léčbě deprese.

Jeho využití?

Možná vás napadne, co vše lze z černého bezu využít? V květnu a červnu se sbírají květy (ideálně ne úplně rozvité, a ne odkvétající) a v srpnu a září zralé plody. Listy ani kůru nesbíráme, mohou být totiž toxické. A jak černý bez využít? Nabízí se spousta možností. Lze ho nasušit a později z něj připravovat čaj, mastičky, či dokonce kloktadlo na bolavý krk, nebo si z něj udělat všemi oblíbený sirup. Recept na něj najdete v našem článku Sezóna domácích sirupů: Připravte si zásoby na zimu!

A víte, že z květů mohou být i lahodné řízečky, takzvané kosmatice, které lze připravit naslano i nasladko. Nevěříte? Tak je vyzkoušejte!

Řízečky z květů černého bezu neboli Kosmatice

Co budete potřebovat?

  • Cca 10 květů černého bezu
  • 3 vejce
  • 3 lžíce smetany
  • hladká mouka
  • olej

Z vajec, smetany a hladké mouky si připravte těstíčko takové konzistence, aby po namočení drželo na květech. Podle toho, jakou variantu zvolíte, přidejte do těstíčka buď sůl, strouhaný sýr, případně lze pro slaný recept nahradit smetanu pivem, pro sladkou možnost přidejte špetku cukru. Květy nejprve operte a nechte oschnout, případně na utěrce okapat. Poté namáčejte do těstíčka a hned vložte do rozpáleného oleje (do pánve či fritézy). Smažte z obou stran dozlatova. Slané řízečky podávejte s vařeným bramborem, sladké hned po osmažení posypte skořicovým či vanilkovým cukrem.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1