Jak si zachovat mladistvý vzhled?

Jak si zachovat mladistvý vzhled?

Ne každá z nás má od přírody to štěstí, že v pětačtyřiceti vypadá sotva na třicet a nemusí pro to hnout ani prstem. Ubrat si opticky několik let ale není zase takový problém, jak by se mohlo zdát. Existují účinné metody, které to zvládnou celkem hravě, přitom jsou poměrně nenáročné a obejdou se bez zásahu plastických chirurgů.

První známky stárnutí se objevují už ve věku kolem pětadvaceti let. Přijde vám to kruté? Nedělejte si z toho vrásky, těch si ještě užijete... Místo toho se zaměřte na to, co jíte. Jestli to nevíte, krása totiž vychází zevnitř.

Zkuste surové kakao a nebeské ovoce

Ideální strava má být pestrá a vyvážená, s dostatkem čerstvých vitaminů (ovoce, zelenina, bylinky), kvalitních bílkovin (bílé maso, ryby ideálně tučné mořské s dostatkem Omega 3 mastných kyselin, nízkotučný tvaroh, jogurty, sýry) a zdravých tuků (rostlinné oleje lisované za studena, ořechy). Nezapomínejte také na antioxidanty, které v těle působí téměř jako onen pověstný elixír mládí. Najdete je v různých druzích koření (šalvěj, kurkuma, hřebíček, tymián, oregano), zeleném čaji, luštěninách, čerstvém ovoci a zelenině. Jejich nejbohatším zdrojem jsou bobule açaí z brazilských deštných pralesů, nepražené kakaové boby, sladkovodní řasa spirulina nebo amalaki, drobné plody indické rostliny Phyllanthus emblica, kterým se přezdívá nebeské ovoce či indický angrešt (u nás je seženete ve formě prášku a kapslí). Ne náhodou se všechny tyto „zdravé poklady“ řadí mezi  tzv. superpotraviny.

Zašklebte se každé ráno do zrcadla

Osvěžit a vyhladit pleť pomáhá i obličejová jóga. Skvělé účinky má už samotná mimika, všechny svaly ale zaměstnat nedokáže. Správné cviky zpevní zanedbávané obličejové partie a přispějí k celkově mladší vizáži. Stačí, když si zacvičíte 10 minut ráno a večer. Spoustu cviků najdete na internetu. Jsou velmi snadné a možná se u nich i zasmějete. Jedním z nejkomplexnějších, který slouží k protažení a posílení všech obličejových svalů, je cvik nazvaný Lev, ten se provádí následovně: snažte se vší silou stáhnout všechny svaly ve tváři, poté povolte a vychutnejte si příjemný pocit uvolnění. Hned nato vyplázněte jazyk a vytřeštěte oči, jak to jen půjde. Chvilku vydržte, povolte a poté vše ještě několikrát zopakujte.

Vsaďte na omlazující bylinkovou kúru

Víte, že meduňka brání tvorbě vrásek? Dopřejte si hloubkovou čistící kúru: 2 hrsti čerstvých bylinek vložte do hlubší misky a přelijte 1,5 litrem vroucí vody. Nakloňte se nad misku, hlavu si zakryjte ručníkem a zavřete oči. Vydržte 10–15 minut. Potom si obličej opláchněte studenou vodou. K dalším bylinkám, které lze využít v péči o krásu, patří bazalka, šalvěj, máta, rozmarýn, levandule nebo tymián. Vyzkoušejte třeba domácí tymiánovou masku, která má vynikající hydratační účinky: smíchejte 2 polévkové lžíce tvarohu a lžičku mletého tymiánu. Směs naneste na obličej a nechte aspoň 10 minut působit. Poté se důkladně opláchněte vlažnou vodou.

Další užitečné tipy

Probiotika: tyto prospěšné bakterie a kvasinky žijí ve střevech a udržují v kondici naši imunitu, což se odráží i na kvalitě pokožky (jejich dobrým zdrojem je kysané zelí, kefír, podmáslí, acidofilní mléko, miso, tempeh).

Šťáva z čerstvého ananasu: dokáže zesvětlit stařecké a pigmentové skvrny. Namočte do ní vatový tamponek a asi 20 minut s ním jemně masírujte postižená místa. Opakujte přibližně po dobu dvou týdnů.

Čistá voda: bez vody je naše pleť suchá a unavená, ztrácí pružnost a možnost regenerace. Doplňujte proto pravidelně tekutiny. Pitný režim je základ. Pleť je hydratovaná a získává mladistvý vzhled. Ideální je čistá voda bez bublinek, případně ředěné ovocné džusy a nesycené minerálky.

Pomocníci z lékárny: vitamin A udržuje pleť zdravou, obnovuje tkáně, zpevňuje pokožku a pomáhá vyhlazovat vrásky, koenzym Q10 (ubichinon) plní funkci energetického katalyzátoru a je součástí téměř každé buňky našeho těla, vitamin E doslova „vrací čas“ o několik let nazpět. K dalším významným spojencům patří vitaminy skupiny B (především biotin přispívající k normálnímu stavu pokožky, sliznic a vlasů), zinek (udržuje normální stav pokožky), měď (udržuje normální pigmentaci) či schizandra (schopnost adaptace organismu na stres). Potravinové doplňky nabízejí možnost dodání všech potřebných látek v potřebném množství. Nejenže oživí pokožku a zajistí jí mladistvý vzhled, ale pracují také na snížení dopadů stresu a s únavou, které na kvalitu pleti mají též velký vliv.

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1