Jak ulevit bolavým kolenům?

Jak ulevit bolavým kolenům?

Trápí vás bolest kolene? Tahle nepříjemná patálie může postihnout kohokoli bez ohledu na věk – nejen seniory, jak se mnozí mylně domnívají, ale také aktivní sportovce, kteří tenhle složitý a k poranění náchylný kloub nadměrně zatěžují. Příčinou bolesti může být i „obyčejná nadváha“, či naopak revmatoidní artritida, která může v nejhorším případě skončit úplnou výměnou kolenního kloubu. Obecně však platí, že nejlepší prevencí je cvičení – posilování svalů kolenního kloubu, kterým lze příznivě ovlivnit už vzniklé bolesti.

Bolest kolene má mnoho různých podob. Může vás to bolet pod kolenem, od kolene dolů, ze zadní strany nebo na vnitřní či vnější straně kolene, případně v oblasti čéšky. Pomineme-li zranění, opotřebení sportem a nemoci kloubů a kostí (osteoporóza, artróza atd.), bývá obvyklou příčinou bolesti svalová nerovnováha.

Všeho moc škodí

Například bolest na vnitřní straně pod kolenem, na kterou si lidé tak často stěžují, je způsobená zvýšeným napětím svalů, které se zde upínají. K této nežádoucí tenzi dochází většinou při poruchách kyčelního kloubu, špatném postavení pánve nebo blokádách páteřních obratlů. Velmi typický pro tento typ bolesti je otok, který pacienti popisují jako „bochánek“.

Bolest na zevní straně pod kolenem se zase nejčastěji hlásí při blokádě hlavičky lýtkové kosti (v místě, kde se kloubí s kostí holenní). Příčinou téhle blokády je přetěžování dvouhlavého stehenního svalu, který opět souvisí s postavením pánve, blokádou v oblasti bederní páteři a také nesprávným zapojením břišních svalů.

Špatná svalová souhra zapříčiňuje i bolest čéšky, konkrétně zvýšené napětí čtyřhlavého stehenního svalu, který se zde upíná.

Jak se zbavit bolesti

Co se týče prevence zranění u sportovců, platí jednoduchá zásada rozcvičování. Každou část těla, včetně kolen, je nezbytné před zahájením sportovní aktivity důkladně protáhnout, zahřát a rozpohybovat. Obecně pak pomůže i správné držení těla a zdravý pohyb. A samozřejmě různá posilovací cvičení. Vyzkoušejte některé z následujících cviků.

Cvičení se židlí

Provádějte ve stoje (případně s oporou jedné ruky o opěradlo židle), nebo v sedu na židli. Pravou nohu zvedněte mírně nad podlahu a:

  1. střídavě propínejte špičku a přitahujte ji vzhůru směrem ke koleni,
  2. provádějte kroužky oběma směry,
  3. snažte se co nejvíc roztáhnout prsty od sebe (nejprve zkuste s nohou položenou na zemi, později s nohou zvednutou nad zemí),
  4. zopakujte s levou nohou.

Cvičení s páskem

Zaujměte výchozí pozici: lehněte si na bok, nohy mějte natažené v kyčlích i kolenou. Mezi kolena si můžete vložit malý polštářek. Horní nohu si chytněte v oblasti kotníků přes pásek. Patu opatrně přitáhněte směrem k hýždím do pocitu jemného tahu přes stehno a přes koleno. Nohu se snažte jakoby narovnat a jemně ji tlačte proti odporu pásku. Vydržíte tak 10 sekund. Potom opět pomocí pásku nohu přitahujte k hýždím a s výdechem 10 sekund uvolňujte. Totéž zopakujte i na druhou stranu.

Jemné přetlačování

Sedněte si na židli, skrčte pravou nohu a opřete pravý kotník o levé koleno. Pravou rukou uchopte pravý kotník a prsty levé ruky opřete o zadní stranu prstů pravé nohy. S výdechem zatlačte prsty levé ruky na prsty pravé nohy ve směru pravého kolene a uvolněte. Totéž zopakujte i s druhou nohou.

Uvolňování lýtek

Postavte se a opřete ruce o stůl nebo o zeď. Jednou nohou nakročte dopředu (cvičíte nohu, která zůstává vzadu). Zadní noha směřuje špičkou dopředu, koleno je napnuté, pata leží na zemi. Špičku zadní nohy tlačte do země, vydržte tak 10 sekund. Povolte a zkuste posunout tělo kousek dopředu do pocitu lehkého tahu v lýtku. Vydechněte a dalších 10 sekund se snažte vědomě uvolňovat napětí v lýtku. Poté zopakujte na druhou stranu.

Bolest se dá rozdýchat

Úlevu od bolesti může přinést také jóga. Pracuje s dechem a vnitřní energií, která plyne tam, kam směřujeme svou pozornost. Zkuste na chvilku zavřít oči, posadit se do pohodlné pozice a vnitřním zrakem projít celé své tělo odspoda nahoru. Najděte místo, kde pociťujete napětí či bolest a s nádechem se na něj soustřeďte. Představujte si, jak se nádech rozšiřuje a nasává všechno, co vás bolí. S výdechem pak vše, co jste nabrali, vypusťte. Pokračujte tak dlouho, než pocítíte značnou úlevu.

Bolest kolena? Důležitá je prevence

O svá (nejen) kolena je však pečovat pravidelně, nikoli jen v okamžiku, kdy se hlásí bolestí o pozornost. Pokud váš pohybový aparát není zrovna v dobré kondici, je vhodné zvážit i kvalitní doplňky stravy, neboť ty dodají do příslušných míst potřebné živiny. Vhodné je zařadit například vitamín D a vitamín K, případně specializované přípravky (například ty z mořských zdrojů, neboť tělo je umí dobře zpracovat).

Zdroj fotografií v tomto článku: www.shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1