5 zaručených rad, jak se vyrovnat s bolestí

5 zaručených rad, jak se vyrovnat s bolestí

Když něco bolí trochu, vydrží to každý. Když je bolest intenzivnější, tam už záleží na povaze: někdo zatne zuby, jiný běží do lékárny pro pilulky. Ani ty ale nemusí být jediným řešením. Kdy prášky brát a kdy naopak tělo nezatěžovat zbytečnou chemií?

Bolest je signál, kterým tělo dává najevo, že něco není v pořádku. Má mnoho podob a také každý z nás snáší bolest jinak. Já jsem například včera uklouzla na mokrých schodech a při pádu dolů jsem si vyvrkla kotník. Kloub se naštěstí vrátil do své původní pozice, takže jsem po chvilce byla schopná dopajdat pomalu domů. Bolest kotníku nebyla tak velká, nebo jsem ji alespoň já tak dobře snášela, že mi stačilo nastříkat na nohu chladivý sprej proti otokům a posléze místo mazat úlevnou kostivalovou mastí. Vše ale mohlo skončit jinak, třeba i obřím krevním výronem a nemožností jakéhokoliv pohybu. Pak by asi přišly ke slovu protibolestivé prášky.

Jak tedy své bolesti máme co nejlépe zvládat? Univerzální návod na to neexistuje. Ale pár dobrých rad, které mohou pomoci, jsme získali od odborníka v oboru léčby bolesti doktorka Marka Hakla.

1.   Inspirujte se od předků

Naši předkové neměli žádné léky, nebo jen minimum. A zbytečně trpět také nechtěli. Mohli bychom se inspirovat z receptů našich babiček, které přikládaly suché teplo na bolavá záda, dávaly studené obklady při bolestech zubů (a nebo kousaly hřebíček) či radily kloktat slivovici. Babských receptů je bezpočet a mnohé dokážou u akutní, krátkodobé bolesti pomoci. Bylinná tajemství můžete odhalovat i s námi. Pomoc často překvapivě najdete ve své kuchyni mezi kořením.

2.      Nepolykejte prášky naslepo

Máte dilema, jestli spolknout prášek na bolest, nebo vydržet? V této chvíli je třeba rozlišit, zda příčinu bolesti znáte nebo ne. V případě, že jste se s touto bolestí ještě nesetkali a nevíte, co ji způsobilo, je dobré navštívit lékaře. Pokud se jedná o již známou bolest, záleží na zvážení každého, kdy si tabletku proti bolesti vezme. Ale obecně platí, že nemá smysl se intenzivní bolestí trápit. Na druhou stranu, spolknout prášek neznamená vrhnout se do práce, ale spíš si jít odpočinout!

3.      Nezapomínejte na duši

Chronická bolest a psychika spolu úzce souvisí. Psychická nepohoda zhoršuje bolesti, a naopak – chronická bolest negativně působí na psychiku. Řada onemocnění je vyloženě psychosomatického charakteru. Myslete na to, když vás něco hodně a dlouho bolí, zvažte i pomoc psychologa.

4.      Maximum je půl roku

Bolest se nějakou dobu dá vydržet, ale nesmí trvat věčnost. Chronická bolest, tedy ta, která vás trápí alespoň tři až šest měsíců, je už zásadně limitující v běžných činnostech, výrazně snižuje kvalitu života a takové trápení je častokrát zbytečné. Proto existují specializovaná centra pro léčbu bolesti, kam vás může ošetřující lékař doporučit.

5.      Chraňte páteř cvičením

Bolesti zad jsou mezi lidmi naprosto nejčastější. Také už na ně trpíte a zvažujete polykání prášků? Zkuste nejdřív upravit pohybový režim. Tyhle problémy jsou často způsobeny špatnými pohybovými stereotypy. Pokud ale bolest zad ignorujete, mohou na páteři vznikat degenerativní změny, které se léčí obtížněji. V případě počátečních potíží byste proto měli začít pravidelně cvičit, nejlépe po konzultaci s fyzioterapeutem nebo alespoň školeným fitness trenérem. A první pomoc můžete najít například i prostřednictvím akupresury zaměřené právě na bolestivá místa zad.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1