Ve jménu Francie
Místo sladké tečky na závěr výběr sýrů. To je zvyk, který pochází z Francie. Tam je zcela běžné, že místo moučníku dostanete prkénko s několika druhy sýra. Ovšem nečekejte žádný 30% Eidam. Francouzi si na kvalitní sýry potrpí, především v kombinaci s dobrým červeným vínem a čerstvým křupavým pečivem (ano, to s lepkem). Ale ani tak o sladkou chuť nepřijdete. K sýrům si můžete objednat i čatní, džem, med či ovoce (hroznové víno, jahody, melouny, olivy...). Pak už je to opravdová symfonie chutí.
Proč to zkusit?
Stále té představě nemůžete přijít na chuť? Pak je tu hned několik důvodů, proč to vyzkoušet:
Který zvolit?
Pamatujte i na pravidlo, že sýr byste měli před konzumací alespoň na dvacet minut vyndat z ledničky, aby měl pokojovou teplotu. Jedině tak se jeho chuť plně rozvine. Sáhnout můžete po sýru plísňovém, dlouho zrajícím, tvrdém či čerstvém. Pokud hostíte více lidí, počítejte se zhruba 100 gramy na osobu. Na prkénko položte třeba goudu, ementál, hermelín, gorgonzolu, brie atd. Jestliže si nevíte rady, poradí vám ve specializovaných prodejnách se sýry. K sýrům se skvěle hodí i ovoce, vyberte hroznové víno, jablka, melouny či hrušky a přisypte mandle či ořechy.
Něco speciálního?
Pokud chcete pro své hosty připravit něco složitějšího, než je jen nakrájený sýr na prkénku, zkuste třeba plněný hermelín.
Hermelín plněný sušenými rajčaty a ořechy
Ingredience na jednu osobu:
Postup:
Hermelín podélně rozkrojíme a vydlabeme měkký vnitřek z obou částí. Ten dáme do misky, přidáme změklé máslo, najemno pokrájené rajče, ořechy a česnek. Důkladně promícháme a zase vrátíme do vydlabaného hermelínu. Necháme uležet alespoň do druhého dne.