Domácí rohlíky – rychlý recept a úspěch zaručen

Domácí rohlíky – rychlý recept a úspěch zaručen

Recept na domácí rohlíky rozhodně není jeden! V základní verzi jde o ne příliš tučné, dalo by se říct i chudé kynuté těsto.

Existuje vůbec nějaká česká domácnost, kde bychom nenašli rohlíky? Staly se nedílnou součástí domácích snídaní, oslav v podobě jednohubek, a legendárních svačin v ubrousku, které si bereme do školy i na výlety.

Recept na rohlíky – nejzákladnější těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml vody
  • 50 g másla
  • Lžička soli
  • 25 čerstvého droždí, nebo 10 g sušeného droždí

Jistě jste si všimli, že v receptu chybí vejce. Housky a rohlíky jsou opravdu jen běžným pečivem, proto se na surovinách i historicky docela šetřilo.

Postup na domácí rohlíky

Smícháme ve velké míse prosátou mouku, nadrobené droždí, sůl a vodu. Vodu je dobré přidávat postupně – každá mouka jinak absorbuje tekutinu, možná, že celých 300 ml nebudete potřebovat. Až na konec do těsta promíchejte změklé máslo. Na pomoc si vezměte elektrický hnětač, protože opravdu dobré kynuté těsto je potřeba alespoň 10 min propracovat. Správně by se mělo samo odlepovat od stěn mísy, a být krásně hladké. Pro tuhle chvíli máte hotovo. Těsto nechte dvě hodiny kynout (anebo na něj přes noc zapomeňte, jak píšeme níže).

Předehřejte troubu na 210 stupňů, a dejte se do tvarování rohlíků. Těsto rozdělte na bochánky o velikosti mandarinky, které poté rozválíte na silnější placky. Pokud se budou příliš smršťovat, dejte jim pár minut odpočinku, a válejte znovu. Jednoduše z placky udělejte ruličku, kterou můžete dle libosti nechat rovnou, nebo ji lehce ohnout do obloučku. Rohlíky na plechu nechte ještě půl hodinky kynout.

Těsně před vložením do trouby postříkejte plech vodou, která při pečení vytvoří páru. Hotové budou asi za deset minut, proto je raději neopouštějte.

Domácí veka – recept

Rohlíky už pečete, na řadě je další domácí pečivo. Jedli jste někdy chlebíčky z pravé domácí veky? Je krásně máslová a vláčná, a opravdu není složité ji připravit. Stačí lehce obměnit recept na domácí rohlíky. Na dvě veky potřebujete:

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • 70 g másla
  • Lžička soli
  • 25 čerstvého droždí, nebo 10 g sušeného droždí

Veka je o něco slavnostnější pečivo, než housky a rohlíky, proto vodu v receptu vyměníme za plnotučné mléko a přidáme o trochu více másla.

Těsto vypracujeme úplně stejným způsobem, i tvar veky se formuje podobně, jako rohlíky. Jde o ruličku, ale v tomto případě ještě zastrčte boční okraje dovnitř, třeba jako u štrůdlu. Díky tomu nebudou její kraje slabší a špičatější než zbytek veky, a všechny nakrájené plátky budou stejně velké. Potírat ji nemusíte vůbec, ale pro hezký lesk a pevnější kůrčičku zvolte osolené vajíčko s mlékem.

Domácí rohlíky: Vyzkoušejte trik se studeným kynutím

Jestli je pro vás představa čerstvého teplého pečiva k ranní kávě lákavá, ale nechcete vstávat ve čtyři hodiny, připravte si těsto už večer. Jakýkoli recept na domácí rohlíky, který zahrnuje kvasnice či kvásek, je vhodný i pro noční kynutí v lednici. Poměr surovin se nemění. Chlad totiž proces kynutí zpomalí, a těsto potřebuje více času, aby znásobilo svůj objem. Při pokojové teplotě chce většinou dvě hodiny, v chladnější spíži či na balkoně třeba 5 hodin (při teplotě kolem 15 stupňů), a při uložení v lednici, kde je jen pár stupňů nad nulou, si žádá alespoň 10 hodin. Ještě více ho můžete vylepšit tím, že ho během kynutí jednou nebo dvakrát zboucháte – bude potom nadýchanější a jemnější.

Starší pečivo není jenom na strouhanku

A už v žádném případě nepatří do koše, pokud není plesnivé! Tvrdé rohlíky nakrájejte na kostky, výborně se budou hodit později do nádivky a knedlíků. Jestli pečivo ještě neztvrdlo, ale to nejlepší má za sebou, udělejte do něj zářezy nožem. Do nich vložte plátek bylinkového másla s česnekem. Čím víc zářezů, tím víc chuti (ale taky kalorií). Naplněný rohlík zabalte do alobalu, a vložte do trouby na pár minut. Ven vyndáte rozpečenou a voňavou svačinku! Jestli vám opravdu zachutná, můžete si tímto způsobem připravit plněné pečivo i do mrazáku, a do trouby ho dávat rovnou z něj.

Péct můžete cokoli, co si rádi kupujete v obchodě – neomezujte se na obyčejné rohlíky, z těsta můžete uplést nejrůznější houstičky, motance a tvary, a posypat je semínky a kořením. Tahle část bude rozhodně bavit i děti!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1