Jaké čaje na nachlazení?

Jaké čaje na nachlazení?

Teploty klesají k nule, z nosu visí… Vždyť víte. Rýmička je tady. Když se k ní přidá ještě viróza, kterou na nás prskne spolucestující v „emhádéčku“, máme o zábavu postaráno. Minimálně na týden. Anebo ne? Než zamíříte do lékárny, pojďte se s námi podívat na nejúčinnější bylinky a přírodní recepty proti bacilům.

Král zázvor

Tenhle čaj vás bude preventivně provázet celou zimu. Zahřívá, dezinfikuje, pomáhá při nadměrném zahlenění, působí jako přírodní antibiotikum nebo antivirotikum. Kromě toho upravuje trávení a dokáže snížit žaludeční nevolnost. Hojně se používá v ájurvédě, která pochází z Indie a patří k nejstarším léčebným systémům v historii lidstva. Podle ájurvédy dokáže zázvor odstranit z těla tzv. ámu, „neřádstvo“. Zázvor je ideální čerstvý, najemno nastrouhaný a zalitý horkou vodou.

Šalvěj, lípa, mateřídouška

Jednou z nejuniverzálnějších bylin, které rostou v našich luzích a hájích, je šalvěj lékařská. Ta má, stejně jako zázvor, antibiotické účinky a bojuje proti kdejakým parazitům. Bojuje proti zánětům (zejména v ústní dutině) i nevolnostem, posiluje obranyschopnost celého těla, čistí krev a podporuje chuť k jídlu. Používá se i při nadměrném pocení. U šalvěje ale platí, že méně znamená více. Těhotné ženy by se jí měly vyhýbat a nedoporučuje se ani kojícím ženám, protože snižuje produkci mateřského mléka.

Na horečku pomáhá odvar z lípy, mateřídoušky nebo černého bezu. Ten usnadňuje vykašlávání a pocení. Užívá se také při onemocnění jater nebo ledvin. Všechny bylinné čaje je třeba pít horké, tehdy jsou nejúčinnější. Můžeme je osladit čerstvým včelím medem a přidat citron.  

Cibule proti kašli

Stará babská rada doporučuje při nachlazení nakrájet čerstvou cibuli, kterou naplníme ponožky. Cibulová šťáva prý z těla vytáhne horečku. Dalším způsobem, jak využít cibuli v domácím léčení, je cibulový odvar. Stejně jako u bylinkových čajů, i čerstvou nakrájenou cibuli necháme vylouhovat a osladíme medem. Existuje také babský recept na cibulový sirup: cibuli nakrájíme nadrobno a posypeme cukrem (případně osladíme medem). Štáva, kterou cibule pustí, pomáhá při kašli a chrapotu.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1