Král zázvor
Tenhle čaj vás bude preventivně provázet celou zimu. Zahřívá, dezinfikuje, pomáhá při nadměrném zahlenění, působí jako přírodní antibiotikum nebo antivirotikum. Kromě toho upravuje trávení a dokáže snížit žaludeční nevolnost. Hojně se používá v ájurvédě, která pochází z Indie a patří k nejstarším léčebným systémům v historii lidstva. Podle ájurvédy dokáže zázvor odstranit z těla tzv. ámu, „neřádstvo“. Zázvor je ideální čerstvý, najemno nastrouhaný a zalitý horkou vodou.
Šalvěj, lípa, mateřídouška
Jednou z nejuniverzálnějších bylin, které rostou v našich luzích a hájích, je šalvěj lékařská. Ta má, stejně jako zázvor, antibiotické účinky a bojuje proti kdejakým parazitům. Bojuje proti zánětům (zejména v ústní dutině) i nevolnostem, posiluje obranyschopnost celého těla, čistí krev a podporuje chuť k jídlu. Používá se i při nadměrném pocení. U šalvěje ale platí, že méně znamená více. Těhotné ženy by se jí měly vyhýbat a nedoporučuje se ani kojícím ženám, protože snižuje produkci mateřského mléka.
Na horečku pomáhá odvar z lípy, mateřídoušky nebo černého bezu. Ten usnadňuje vykašlávání a pocení. Užívá se také při onemocnění jater nebo ledvin. Všechny bylinné čaje je třeba pít horké, tehdy jsou nejúčinnější. Můžeme je osladit čerstvým včelím medem a přidat citron.
Cibule proti kašli
Stará babská rada doporučuje při nachlazení nakrájet čerstvou cibuli, kterou naplníme ponožky. Cibulová šťáva prý z těla vytáhne horečku. Dalším způsobem, jak využít cibuli v domácím léčení, je cibulový odvar. Stejně jako u bylinkových čajů, i čerstvou nakrájenou cibuli necháme vylouhovat a osladíme medem. Existuje také babský recept na cibulový sirup: cibuli nakrájíme nadrobno a posypeme cukrem (případně osladíme medem). Štáva, kterou cibule pustí, pomáhá při kašli a chrapotu.