Jak se vyrovnat s narozením dítěte se zdravotním postižením

Jak se vyrovnat s narozením dítěte se zdravotním postižením

Narození dítěte je pro rodiče nejkrásnějším okamžikem jejich společného života. Budoucí rodiče se připravují na příchod miminka a vkládají do něj své představy, plány a naděje. Přejí si jediné: Aby jejich děťátko bylo zdravé. Bohužel ne všem rodičům se tento sen splní. Některým osud nadělí děťátko nemocné nebo se zdravotním postižením. Tato situace je pro rodiče velmi stresující a vyrovnat se s touto těžkou životní situací není vůbec jednoduché.

Příchod miminka rodinu změní vždy

Narození dítěte znamená pro každou rodinu velmi náročné období. Je to doba plná změn, kdy si rodiče zvykají na novou životní roli. O to větší změny ale prožívají rodiče dětí, které se nenarodily zdravé. Rodiče jsou diagnózou šokováni, protože s touto situací nepočítali.  Navíc, ne vždy je tato informace podána empatickým způsobem ze strany lékaře. I když i v tomto směru se situace také zlepšuje.

Důležité jsou informace i zdravá naděje

Lékař by neměl  vzbuzovat plané naděje, ale poskytnout reálný výhled do budoucnosti. Rodiče nepotřebují iluze ani zkreslené informace, ale zdravou naději, že to lze zvládnout, i když o formě jak zatím nemusí mít potuchy. Ideální je, pokud je rodičům nabídnuta psychologická konzultace s možnostmi pomoci, díky které by rodiče byli schopni bezprostřední šok překonat. To, co v této chvíli nejvíc potřebují jsou informace. Rodiče většinou o diagnóze nic neví a jejich prvotní představy jsou často mnohem horší než samotná realita. Důležité je, aby se rodiče aktivně ptali (pocity studu odložte stranou, jde o vaše dítě a váš život), dělali si poznámky a otázky si třeba i předem připravili. Vše je nové a není snadné se zorientovat.

Přijetí je proces nikoli okamžitá záležitost

Každé dítě potřebuje, aby bylo milováno bezpodmínečnou láskou. Stejnou míru lásky a přijetí potřebuje jak dítě zdravé, tak nemocné. Ne vždy má ale nemocné či nějakým způsobem handicapované dítě to štěstí, aby bylo touto bezpodmínečnou láskou milováno. Aby rodiče takovéto lásky byli schopni, musí tuto nelehkou situaci, kterou narození dítěte se zdravotním postižením je, přijmout. Rodiče těchto dětí často nemluví o nelehkém údělu, ale o životní výzvě. Vyrovnání a přijetí této životní situace neproběhne hned, ale prochází několika silně emočně zabarvenými fázemi.

Fáze přijímání postižení mají stejný průběh jako přijetí smrti

Autorkou tohoto konceptu je Elisabeth Kübler-Ross, švýcarsko-americká psychiatrička, která se zabývala především psychologií smrti a umíráním. Jaké jsou tyto fáze?

  1. Šok - přichází zklamání, ztráta iluzí, plánů a nadějí. Rodiče nejsou schopni reagovat. Typickou otázkou je „Proč zrovna já?“
  2. Popření - rodiče odmítají diagnóze uvěřit, jsou přesvědčeni, že to nemůže být pravda, že se někde stala chyba.
  3. Smlouvání - hledání jiných a lepších odborníků či alternativní metody.
  4. Agrese - zaměřena zejména vůči jejich okolí jako forma úniku, úleva však nepřichází.
  5. Deprese - hluboký smutek, pocit selhání. Úlevou může být katarzní pláč.
  6. Vyrovnání - dojde k naprosté změně dosavadního hodnotového systému a někdy i ke změně životního stylu. Rodiče si v této fázi přijetí začnou uvědomovat, že je nutné, aby plnili svoji rodičovskou funkci.

Mnozí lidé vnímají narození dítěte se zdravotním postižením jako neštěstí či krutou ránu osudu. Mnoho rodičů, ale s odstupem času uvádí, že své nemocné dítě vnímají jako dar. Dar, díky kterému se oni sami mohli změnit k lepšímu.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1