5 důvodů, proč milovat dýni

5 důvodů, proč milovat dýni

Dýně je v poslední době velkým hitem. Připravují se z ní polévky, zákusky a všemožné další dobroty. Dopřávat bychom si ji ale neměli jen kvůli její chuti, dýně jsou totiž i blahodárné i pro naše zdraví. A skrývají i další velké plusy.

Malá apatyka

Asi vás překvapí, kolik tento oranžový zázrak obsahuje prospěšných látek. Rozhodně jich není málo. Dýně je bohatá nejen na draslík, ale i na vitamín A, vitamín C a antioxidanty. Tento koktejl je přínosný pro celý náš organismus. Posiluje imunitu, nervový systém, reguluje množství vody v těle, zlepšuje náš zrak a pomáhá zachovat silné kosti.

Pomocník při dietě

V jednom šálku dýně najdeme až 3 gramy vlákniny. Ta nejen pomáhá našemu zažívacímu traktu a trávení, ale především zvyšuje pocit nasycení. Pokud tedy držíte nějakou dietu, pokrmy z dýně si určitě dopřejte. Jen pamatujte na to, že dýně obsahuje docela dost cukrů a má vysoký glykemický index (například vyšší než sladká kukuřice).

Slaná nebo sladká, fantazii se meze nekladou

Jen z mála druhů zeleniny lze připravit tak rozmanité pokrmy. Konkurenci má dýně snad ještě v cuketě, ale ta je méně chuťově výrazná. Z dýně se dají udělat placičky, polévka, slaný či sladký nákyp, ale i náplň do koláčů, pomazánky a nebo jí jen upéct a spolu s balkánským sýrem smíchat s těstovinami. Co je hlavní, její příprava je opravdu rychlá.

Dýně dokáže omladit

Sice neexistuje žádný zázračný elixír mládí, ale ten z dýně vám rozhodně pomůže, abyste se cítili lépe. Na nápoj budete potřebovat 2 dcl šťávy z dýně (nejlépe Hokkaidó), 2 dcl šťávy z červené řepy, 1 dcl šťávy z mrkve. Všechno smícháme a ideálně popíjíme 6-8 týdnů.

Poklad ve sklenici

Dýně má svou hlavní sezonu především na podzim. Je však možné si její skvělé účinky dopřávat po celý rok. Stačí, když si ji zavaříte. A v jaké podobě si ji uchováte, je už jen na vás. Je libo dýni jako kompot, džem či na čínský způsob jako slanou čalamádu k masu?

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1