Zachumlejte se do hřejivé merino vlny

Zachumlejte se do hřejivé merino vlny

Někteří z vás se možná při téhle představě ošijí a pomyslí si: „To ani náhodou, vždyť tak strašně kouše.“ To jste zřejmě ještě nezkusili merino – nejjemnější vlnu z jemných, jejíž vlákna jsou tak úžasně tenká, že při jejím doteku můžete mít pocit, jako byste ponořili ruku do tekutého hedvábí. Tím ovšem výhody merino vlny zdaleka nekončí...

Extrémně jemnou vlnu produkuje plemeno ovce domácí známé jako Merino, které pravděpodobně pochází ze severu Afriky, odkud se pak ve středověku dostalo do Španělska. Později se ovce rozšířily také do dalších zemí, zejména do Austrálie a na Nový Zéland, odkud dnes pochází většina světové produkce. A co všechno merino vlna umí?

Použité tričko stačí krátce vyvětrat

Kromě toho, že je neskutečně jemná a příjemná k pokožce, má i vynikající antibakteriální vlastnosti. Znáte to, když delší dobu běžíte v syntetickém nebo bavlněném tričku, a pak ho doma ze sebe sundáte, musíte ho hodit rovnou do pračky, protože zkrátka smrdí, co si budeme povídat. Tohle se vám u merino oblečení nestane, disponuje totiž vysokou schopností pohlcovat pachy a působí antibakteriálně. Jeho vlákno je navíc strukturované, tvořené šupinatým pletivem, proto se neustále „ošoupává“ a tím se zároveň částečně čistí. Takže úplně postačí, když tričko na chvíli vyvětráte, případně lehce přemáchnete ve vodě, a další den ho můžete bez uzardění znovu obléknout.

Merino nestudí tolik jako propocená syntetika

Jednoznačným plus je prodyšnost. Ta je u syntetických materiálů omezena výhradně na množství mezer a děr, zatímco u merino oblečení dýchá každé jednotlivé vlákno skrze svou vnitřní strukturu. Úžasná představa, nemyslíte? Přírodní dutá vlákna také perfektně izolují (díky svému složení totiž dokážou velmi dobře zadržovat vzduch), což v praxi znamená, že ve srovnání s jinými materiály trvá podstatně déle, než pocítíte chlad nebo naopak horko. A jelikož merino dokáže pojmout značné množství vlhkosti, aniž by přitom působilo na dotek jako mokré, lze s trochou nadsázky podotknout, že hřeje, přestože je vlhké! Přesněji řečeno nestudí tolik jako propocená syntetika.

Dešťové kapky nemají moc šancí

K dalším benefitům merino vlny patří její ohnivzdornost (hoří při daleko vyšších teplotách než syntetické materiály) a vodoodpudivost – kapky mají tendenci po merino oblečení stékat díky obsahu lanolinu, který obaluje každé vlákno, takže jen tak snadno nepromoknete. Merino vlna disponuje také vysokou UV ochranou, je antialergenní a už zmíněný lanolin má zklidňující účinky na pokožku, zjemňuje ji a působí protizánětlivě (proto se tak hojně používá v kosmetickém průmyslu). V neposlední řadě je merino vlna přírodním a tudíž biologicky rozložitelným materiálem, na rozdíl od syntetiky.

K mání i v různých kombinacích

Kromě oblečení z čisté merino vlny jsou dnes na trhu k mání také výrobky z kombinovaných materiálů, jako je například merino a tencel, unikátní přírodní tkanina vyráběná z celulózových vláken eukalyptu. Tencel se chová podobně jako merino, pouze rychleji schne. Tato kombinace je vhodná pro méně potivější sporty (např. turistika) a letní období. Existuje také spojení se syntetikou – například dvouvrstvé prádlo, kdy na těle máte syntetiku, jež dobře odvede pot do horní vrstvy merina, která hřeje a absorbuje vlhkost, což se hodí hlavně do chladnějšího počasí. Ostatně o tom, jak se v zimě na sport oblékat, si může přečíst v našem předchozím článku Sportování v zimě. Základy vrstvení a výběru materiálů.

Prací prášek na vlnu a bez aviváže!

Abyste zachovali přírodní vlastnosti merino vlny, musíte s ní však správně zacházet, to znamená používat při praní program na vlnu (přičemž vlněné svetry je nutné prát v ruce) a samozřejmě i vhodný prací přípravek. Běžné prací prášky jsou alkalické a obsahují enzymy, které mohou poškodit správnou funkci vlněného vlákna. Před praním obraťte prádlo naruby a nepoužívejte aviváž. Při skladování pak dejte dobrý pozor na moly – jedná se o velice jemný přírodní materiál, na kterém by si tyhle potvůrky mohly parádně pochutnat.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1