Zlomové roky v životě muže

Zlomové roky v životě muže

Jak v životě žen, tak i v životě mužů, jsou určitá období, která lze nazvat jako zlomová. Tyto životní etapy jsou charakterizovány řadou psychických a fyzických změn, které mohou s dosavadním životem pořádně zamávat. Pro ženy takovým náročným obdobím může být menopauza, u mužů bývá milníkem obávaná krize středního věku.

Konečně dospělí

První zlomové období? Podle mnohých to je třicítka. Zatímco mezi dvaceti a třiceti lety muži zažívali období plné zábavy, adrenalinu, nereálných představ o budoucnosti i o vlastním životě, po třicítce nastává zklidnění. Slibně rozjetá kariéra neumožňuje trávit čas nezodpovědnými nočními akcemi a hypotéka nutí k finanční obezřetnosti. Muži jsou svým okolím vnímáni jako „konečně dospělí“ a očekává se od nich založení rodiny. Někdy se tak může stát, že muži na partnerčin přílišný tlak zareagují rozchodem a následným střídáním partnerek, jako projevem jakéhosi vzdoru vůči obávanému stereotypu v podobě rodinného života.

Krize středního věku

S krizí středního věku se muži mohou potkat nejčastěji mezi čtyřicítkou a padesátkou. První šedivé vlasy, svaly pomalu ztrácí formu a sexuální kondice už také není to, co kdysi bývala. Nastává tak doba životního bilancování. Díky smrti rodičů je člověk postaven tváří v tvář vlastní smrtelnosti a kruté pomíjivosti lidského života. Není proto divu, že se mnozí v tomto období potýkají s depresemi a úzkostmi ze stáří. Nastává panika a pocit, že člověku tzv. ujíždí vlak a nastává snaha dohnat vše, co se ještě dohnat dá. Nebezpečí krize středního věku tak nespočívá jen v nevinném úletu, jakým může být tetování nebo obarvená kštice, ale může způsobit i rozpad jinak spokojeného manželství.

Za vším hledej testosteron

Za krizí středního věku, andropauzou, stojí především mužský pohlavní hormon, testosteron, kterého postupně ubývá. Kromě nižší hladiny testosteronu ubývá také svalové a kostní hmoty, objevuje se přibývání na váze, zkrátka takový mužský přechod. To, co muži velmi nelibě nesou, jsou problémy s potencí, které jsou příčinou psychických potíží.

Je věk jen číslo?

Podle některých je věk jenom číslo, což je pravda, pokud jde o věk biologický. Věk kalendářní obelstít nelze, což se muži v andropauze vysvětlit nedá. Aby krize středního věku nezničila nejen muže, ale také jeho rodinu, je zapotřebí vědět, jak ji zvládnout. Tak tedy:  

  • Zaměřte se na to, co se vám v minulosti v životě povedlo.
  • Zachovejte si odstup a chladnu hlavu.
  • Vyvarujte se impulzivních rozhodnutí.
  • Krize středního věku je normální a zažije ji kolem 80 % mužů.
  • Buďte v klidu, však ono to přejde. 

A jaká životní období jsou zlomová pro ženy? Přečtěte si v předchozím článku Zlomová období v životě ženy.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1