První pomoc, když to se sluncem přeženete

První pomoc, když to se sluncem přeženete

Čas dovolených je tady a sluníčko svítí ze všech sil. Téměř každý chce přes léto nachytat bronz, avšak občas se to přežene a místo krásné snědé pokožky je člověk narudle spálený. Velmi často se přidá úžeh a nebo úpal. Jak se tedy správně opalovat?

Zásady zdravého opalování

Pokožka se sama dokáže chránit jen krátkou dobu, proto když jdete ven s úmyslem se opalovat, určitě se namažte opalovacím krémem. Ochranný faktor zvolte podle typu vaší pokožky. O tom, jaké krémy a oleje použít, jsme vám již psali.

V době mezi 11. a 15. hodinou je slunce nejsilnější. Držte se raději ve stínu nebo zvolte vhodné ochranné pomůcky. Noste dobré sluneční brýle s UV filtrem a nejlépe i pokrývku hlavy. Pijte hodně vody. Vypít byste měli nejmíň 3 litry obyčejné vody každý den.

Uzpůsobte délku pobytu na slunci typu vaší pokožky. Pokud máte tendenci se rychle spálit, raději buďte na slunci kratší dobu. Opalovací krémy aplikujte ideálně půl hodiny před sluněním. Namazat se jednou za den určitě nestačí, vrstvu tedy znovu natírejte co dvě hodiny nebo častěji, pokud se mezi tím třeba koupete.

Úžeh a úpal - jaký je v nich rozdíl?

Úžeh a úpal se lidem často plete a někdo je dokonce považuje za totéž. Představme si je.

Úžeh nastane na základě přímého slunečního záření. Jedná se o přehřátí mozku a bránit se můžete např. pokrývkou hlavy. Úpal je přehřátí organismu. Nastává při pobytu ve velmi teplém prostředí a pomůže vám správný pitný režim a ochlazování.

Úpal se projevuje bolestmi hlavy, závratěmi, nevolností, zvracením, zrychleným dýcháním a zrychleným tepem. Úžeh má příznaky shodné, ale může nastat se zpožděním. Tedy například až v noci po opalování. Navíc se může objevovat ztuhnutí šíje.

První pomoc je u obou také podobná. Postiženého přesuňte na chladné a stinné místo a začněte s postupným ochlazováním. Důležité je zchladit především hlavu. Můžete využít obklady, led, studenou sprchu či ventilátor. Doplňte pomalu tekutiny. V tomto případě není úplně vhodná čistá voda. Lepší je použít iontový nápoj nebo slanou vodu při koncentraci 1 lžička soli na litr vody. Pokud jsou potíže závažnější nebo člověku začínají selhávat životní funkce, urychleně vyhledejte lékaře.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1