Proč nesušit v ložnici prádlo a jiné vychytávky

Proč nesušit v ložnici prádlo a jiné vychytávky

Tvoří se vám na zdech plíseň? Nebo máte doma naopak až příliš suchý vzduch? Rozčilují vás věčné šmouhy a otisky rukou na zrcadle a lámete si hlavu nad tím, proč mají vaše milované orchideje zaschlé květy a svraštělé listy, když je přece pravidelně zaléváte? Každý problém má své řešení. A dobrá rada se vždycky hodí...

Nedělejte si z bytu saunu

Za to, že nám stěny „kvetou“, si často můžeme sami. Relaxovat půl hodiny v horké sprše je sice moc příjemné, ale klima v koupelně pak připomíná deštný prales, a to přesně plísně potřebují. Nefalšovanou „domácí saunu“ si občas vyrobíme i v kuchyni při vaření. Nejjednodušší způsob, jak omezit výskyt plísní, je více topit a častěji větrat. Vůbec nejlepší je, pokud se vám podaří vytvořit v bytě mírný průvan (klidně i pomocí větráku). V zimě otvírejte okna pouze krátce, ale naplno. Případně zkuste metodu tepelného šoku: místnost se uzavře a pořádně vytopí a potom se v ní rychle vyvětrá.

Místo mokrých prostěradel květiny

Zvláště v panelákových bytech bývá během zimy obvykle přetopeno. Dříve bylo zvykem zvlhčovat vzduch pomocí nádoby s vodou, nebo tím, že se přes topení přehodilo vlhké prostěradlo. To je ale nepraktické a neúčinné. O poznání zajímavější řešení nabízí květinová stěna. Rostliny účinně zachytí prach i alergeny, zvlhčí vzduch a navíc vypadají hezky. Pozor také na sušení prádla v ložnici. Na první pohled to sice vypadá, že zabijete dvě mouchy jednou ranou, ale pro zdraví je to zcela nevhodné. Z prádla se totiž odpařují zbytky pracích prášků a vzniká aerosol, který dráždí sliznice dýchacích cest. Dvojnásob se proto vyvarujte sušení prádla v dětském pokoji.

Prádlo odbarvěte kyselým mlékem

Obarvili jste prádlo v pračce? Pořiďte si odbarvovač na omylem obarvené prádlo. Vybírejte ho však přesně podle složení materiálu. Nejjednodušší je odbarvit bílé věci, u těch barevných odcházejí všechny barvy, nejen ty nechtěné (nebo zkuste babskou radu: máčejte prádlo tak dlouho v čerstvém mléce, dokud nezkysne, a potom ho vymáchejte). Špatně pouštějí barvy z čisté bavlny, u vlny se o to ani nepokoušejte. Raději si kupte prací prostředek, který dobře funguje i u nízkých teplot, při kterých barvy nepouštějí. A dejte si pozor na levnější kousky z tržnice, na ty se zpravidla používají nestabilní barvy, které klidně pustí i ve vlažné vodě.

Na zrcadlo použijte pěnu na holení

Mlží se vám v koupelně zrcadlo? Nejprve ho umyjte vodou, potom naneste trochu pěny na holení, nechte chvíli působit a nakonec zrcadlo vyleštěte. Pokud nejste příznivcem chemie, vyrobte si domácí čistič. Smíchejte 1 litr vody s 1 dcl octa, 0,5 dcl lihu a pár kapkami tekutého mýdla. Směs naplňte do lahve s rozstřikovačem, naneste na zrcadlo a vyleštěte obvyklým způsobem. Můžete také použít 1/4 šálku octa, 1/4 šálku lihu, 1 lžíci škrobu a 2 šálky teplé vody. Postup je stejný jako v prvním případě. Na zašlá místa použijte olivový olej. Nechte půl hodiny působit a pak ho setřete jemným hadříkem. Babičky zrcadlo také přejížděly rozkrojeným bramborem, potom ho opláchly čistou vodou a nakonec doleštily novinami.

Orchidejím dopřejte vlažnou lázeň

Orchideje nikdy nezalévejte na list a jednou za 7–10 dní ponořte kořenový bal i s květináčem na 20 minut do vlažné vody. Po vyjmutí nechte vodu z květináče řádně vykapat a teprve pak ho postavte zpět na místo. Ve vegetačním období přidejte do vody kapalné hnojivo pro doplnění důležitých živin. Rostlina bude mít krásné listy a dlouho pokvete. Barva kořenů musí být šedozelená nebo zelená. Pokud konečky zasychají, znamená to, že pěstební substrát je už částečně rozpadlý a není schopen zajistit potřebné podmínky pro správný růst.

Šikovné domácí čističe

Citron: Šťáva smíchaná se solí výborně poslouží při úklidu koupelny či kuchyně. Čistí všechny typy povrchů.

Tea tree olej: Éterický olej z australského čajovníku obsahuje mnoho antiseptických látek a je ideálním dezinfekčním prostředkem. Nepoužívejte ho však samotný, je příliš koncentrovaný. Stačí, když přidáte několik kapek do rozprašovače s vodou.

Ocet: Když ho smícháte s jemným tekutým mýdlem, získáte účinný přípravek proti mastnotě. Jednou týdně nalijte tuto směs do odpadu. Poslouží jako dezinfekce a odpad příjemně provoní.

Jedlá soda: Spolehlivě odstraňuje skvrny z koberců, můžete ji použít i na čištění dřezů či pracovních desek.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1