Permakultura - trochu jiné zahradničení

Permakultura - trochu jiné zahradničení

Permakultura je přirozeným způsobem hospodaření, které zohledňuje přírodní cykly a možnosti dané oblasti. Spočívá v přijetí skutečnosti, že jednotlivé rostliny vysazené v určitých vzorcích se mohou vzájemně podpořit, ochránit a překvapivě i vyživit. Jednotlivé rostliny nejsou vysázené v oddělených záhoncích, ale naopak v jedné logicky navazující ploše. Inspirujte se a podpořte úrodnost půdy na vaší zahradě a ulevte životnímu prostředí. A bonus pro vás? Zahrada působí opravdu živě a barevně.

Kdy a kde to vzniklo

Díky zhoršujícímu se životnímu prostředí a potřebě něco s tím dělat, vznikla v 70. letech 20. století permakultura. Známější se stala po vydání knihy Permaculture I. Autory jsou Bill Mollison a David Holmgren, oba z Austrálie. V knize vymezili stav trvalé udržitelnosti v přirozených ekosystémech. Věnovali se i lidské společnosti a její neudržitelnosti. V 70. letech se ekologické cítění probudilo v mnoha jednotlivcích na celé zemi, ale díky této knize začaly vznikat permakulturní projekty.

Principy permakultury

Principy permakultury jsou stejné na celém světě. Lidé si je vždy jen upraví podle klimatu, půdy, dostupných zdrojů apod. Principů, které autoři definovali, je dvanáct:

1. Pozorujte a jednejte - snažte se v přírodě hledat souvislosti, přemýšlet nad tím, co spolu souvisí. Vše má většinou více funkcí a jednotlivé prvky se navzájem podporují v ekosystému.

2. Zachycujte a uchovávejte energii - pokud máte zdrojů zrovna dostatek nebo dokonce nadbytek, zachyťte je a uchovejte na horší časy, např. zachycujte dešťovou vodu, kompostujte, sušte potraviny atd.

3. Získávejte výnosy - pečujte o půdu, aby byla kvalitní a hlavně úrodná. Pěstujte především odolné rostliny, které jsou vhodné pro klima, ve kterém žijete. Investujte svou energii co nejlépe.

4. Usměrňujte sebe sama a přijímejte zpětnou vazbu - pečujte o planetu a vyvarujte se nevhodných aktivit. V přírodě má vše své limity a vy byste je měli respektovat.

5. Užívejte obnovitelných zdrojů a služeb a važte si jich - využívejte obnovitelné zdroje multifunkčně, ale neplýtvejte jimi.

6. Nevytvářejte odpad - vyvarujte se produkci nadměrného množství odpadu. Snažte se jeho existenci snižovat. Neplýtvejte potravinami ani vodou a snažte se věci nevyhazovat, ale opravovat. Co jde, recyklujte.

7. Projektujte od vzorů k detailům - přemýšlejte dopředu. Dobře promyslete, kam jednotlivé prvky na zahradě umístíte, tak aby byly na správné místě. Zaměřte se na nároky na prostor a intenzitu využívání jednotlivých zdrojů.

8. Raději začleňujte než oddělujte - mezi prvky, které na zahradě umístíte, se vytvoří vztahy. Díky tomu spolu dále spolupracují a podporují se. Cílem permakultury je vytvořit takové vztahy, které si navzájem budou maximálně prospěšné.

9. Volte malá a pomalá řešení - malé systémy se vám budou udržovat lépe, než ty velké.

10. Využívejte rozmanitosti a važte si jí - příroda je krásná a veliká, snažte se využít co nejvíce možností a podmínek prostředí, aby to vedlo k udržitelnosti. Zároveň si važte toho, že tento prostor máte a opět neplýtvejte. Nad každým rozhodnutí je potřeba se zamyslet.

11. Používejte kraje a važte si okrajových systémů - okrajové části mohou přinést rozmanité a produktivní systémy. Protíná se v nich většinou více různých přírodních struktur.

12. Změny využívejte tvořivě a také na ně reagujte - pokud nastane nějaká změna (ať už v klimatu, v plevelu, s parazity) využijte ji ve svůj prospěch. Pokud například hodně prší, nasbírejte si vodu do zásoby.

Využití na zahradě

Pro začátek si můžete svou zahradu oplotit živým plotem místo kovového. Dalším krokem může být umístění nádoby pod okapy, kde budete zachytávat dešťovou vodu, kterou posléze využijete pro zalévání. Z hlediska pěstování se zaměřte na plodiny, které se spolu vzájemně podporují. Nasaďte je vedle sebe a sledujte, jak se jim daří. Pokud chcete hnojit, využijte zelené hnojení. Na zahradě se vám určitě bude hodit kompost. Nebo se můžete rovnou věnovat vermikompostování, o kterém jsme vám již psali v předchozím článku.

Jak jsme zmínili výše v zásadách, nejčastěji používané potraviny by měly být na očích. Umístěte si tedy zeleninu a bylinky nejblíže vašemu domu. Nejlepší bude, když na záhonky uvidíte z kuchyně, abyste je mohli pravidelně kontrolovat. Bylinky se doporučuje pěstovat do spirály. Samozřejmě musíte zohlednit klimatické podmínky (aby měly rostlinky dostatek světla atd.). Využívejte mulčování. Omezíte tím množství plevele a ušetříte zhruba 40 % vody.

Dodržovat zásady permakultury není nic složitého. Navíc tím prospíváte jak sobě, formou větší úrody na zahrádce, tak i přírodě a životnímu prostředí. Zároveň šetříte své peníze, např. díky tomu, že využíváte dešťovou vodu, i obnovitelné zdroje.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1