Jóga mnoha tváří. Jakou si vybrat?

Jóga mnoha tváří. Jakou si vybrat?

Jóga byla ještě před pár desítkami let výsadou intelektuálů. Poslední dobou však zažívá obrovský rozmach. Vznikají nové techniky, které mají zejména západnímu člověku pomoci zvládnout jeho moderní styl života. Propadnout józe není vůbec složité. I když ji budete chápat „jen“ jako cvičení a nikoli filozofii, kterou je ve východních kulturách, pomáhá zlepšit fyzičku, tělo se stává pevnější a pružnější a pozitivně působí i na naši psychiku. Jaké máte možnosti výběru?

Hledáte harmonii? Vsaďte na hatha jógu

Pokud se vám při slově jóga vybaví rozvážný pohyb a hluboké dýchání, pak se pravděpodobně jedná o hatha jógu. Ta je v našem západním smýšlení považována spíše za relaxační. Zdání však klame. Cílem hatha jógy není dát si fyzicky do těla, i když výdrž v některých pozicích vás zpotit může. Cvičení nám má pomoci najít vnitřní rovnováhu tím, že se stanete samotným pohybem. Oprostíte se od myšlenek a vědomě provádíte určitý pohyb. Pomáhá nám k tomu dech a výdrž v určité pozici, kterým se říká ásany.

Když si chcete dát do těla vsaďte na západní styl jógy

Západní společnost má na rozdíl od té východní velmi přetíženou intelektuální část. Proto se pro potřeby západního člověka klasická hatha jóga musela upravit, případně se využívá dynamických verzí východních stylů jógy. Důvod je prostý, nejsme schopni se oprostit od své mysli. Fyzická únava v tom může pomoci. Jaké jsou možnosti ve světě jógy?

  1. Power jóga je nejdynamičtější styl jógy, při kterém se opravdu zapotíte. Základem je rychlejší provádění jednotlivých ásan. Je to jóga pro začátečníky i pokročilé.
  2. Aštanga jóga. Principem této jógy je předem daná sestava ásan (pozic), které se mění v rytmu dechu. Doporučujeme lekci aštangy vyzkoušet spíše těm, kteří mají s dynamickým cvičením jógy již zkušenosti a umí pracovat s tzv. dechem udždžají.
  3. Iyengar.  Tato metoda klade důraz na nastavení jednotlivých pozic. Lekce je vhodná pro začátečníky i pokročilé, protože lektor v pozicích dorovnává.
  4. Vinyasa jóga na rozdíl od powerjógy nahrazuje dynamiku plynulým provedením jednotlivých pozic a snaží se o jejich volné splynutí s dechem. Každý pohyb u ní sleduje nádech nebo výdech. Lekce jsou opět dynamičtější a fyzicky náročnější. Této józe se také říká flow jóga.

Když se chcete zahřát

Vyhovuje vám vyšší teplota? Pak budete milovat hot, nebo bikram jógu. Není to to samé. Hot jóga se cvičí v místnosti vytopené na cca 40 °C a sestava pozic je čistě na cvičiteli. Při bikram józe je teplota ještě o něco vyšší (42 °C) a sestava ásan je přesně dána. Tělo je v teple flexibilnější, více hubnete, a navíc trénujete lymfatický systém, srdce i plíce.

Probuďte v sobě ženu

Trápí vás ženské problémy? Máte bolestivou menstruaci? Jste ve stresu, cítíte únavu? Vsaďte na hormonální jógu. Tento druh jógy je určen právě po něžné pohlaví a cílem je vyrovnání ženské energie. Celá lekce je soustředěná zejména na dech a techniky, které umožňují přesné vedení energií v těle tak, aby se postupně vyrovnala hladina hormonů a došlo k ideálnímu harmonickému vyladění v celém organizmu.

Tak trochu jiná jóga

Cvičení stejných ásan, ale ve výšce, v houpacích sítích, to je aero jóga. Zavěšení vám pomůže v uvolnění páteře během jednotlivých pozic.

Wheel Yoga je zábavný a chytrý cvičební systém, který využívá tvrdého dutého kruhu. Tato cvičební pomůcka není určená jen pokročilým jogínům, ale také úplným začátečníkům, kteří si jen chtějí vyzkoušet něco nového a opravdu účinného. Kruh totiž posiluje hluboký stabilizační systém, protahuje a učí správnému držení těla.

O józe si můžete přečíst i v našich dalších článcích:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1