Jóga prstů - praktické cviky

Jóga prstů - praktické cviky

Jóga prstů má jednu velkou výhodu. Můžete ji praktikovat téměř kdykoliv a kdekoliv. Stejně jako klasická jóga pomáhá k uvolnění a má řadu dalších pozitivních vlastností. Vždy byste ale měli být při jejím provozování v klidu, nikoli ve spěchu.

Mudra

Za mudry se považují gesta, pozice rukou nebo také pečeť a symbol. Kromě toho se ale jako mudry označují i pozice očí, těla a dechové techniky. Mudry mohou vyjadřovat stavy a procesy našeho vědomí. Nebo naše vědomí ovlivňovat. V prstech se nachází spousta nervových zakončení a pomocí jejich křížení, ohýbání a různých poloh můžeme ovlivnit naše tělo i mysl.

Prstová cvičení

1. Pokud máte problémy ráno vstávat, bude se vám hodit cvičení pro ranní probuzení. Zaklesněte ruce do sebe tak, aby pravý palec ležel nad levým. Působte mírným protitlak a držte 5 - 15 minut. Ušas mudra vám po ránu dodá chuť do života.

2. Prithivi mudra - ke cviku používáme obě ruce. Navzájem se dotýkejte špičkou palce a prsteníčku a tlačte. Zbylé prsty zůstávají natažené. Pozice je dobrá na čich, kůži, nehty, vlasy a posiluje i kosti. Cvičte 15 minut klidně i několikrát denně.

3. Šúnja mudra se cvičí opět oběma rukama. Pomáhá při problémech s ušima a sluchem. Ohněte prostředníček a dotýkejte se jím bříška palce. Palcem prostředníček lehce stlačujte. Ostatní prsty zůstávají natažené. Provádějte při potížích s ušima nebo opět pravidelně každý den. Držte v pozici 15 minut.

4. Následující cvik, tzv. Garuda mudra, může pomoci ženám při menstruačních bolestech, podráždění žaludku nebo při potížích s dechem. Ruce položte jednu na druhou a zaklesněte do sebe palce. Prvně položte takto spojené ruce na podbřišek, kde je držte po 10 nádechů. Následně je přesuňte na žaludek a držte stejnou dobu. Končí se rukama na hrudi. Praktikujte denně při potížích nebo několikrát denně po dobu 4 minut.

5. Hakini mudra vám určitě pomůže k dobrému soustředění a výborné paměti. Bude se hodit, když si na něco zrovna nemůžete vzpomenout. Přiložte k sobě špičky prstů a vyvíjejte mírný tlak. Obraťte oči vzhůru a zhluboka se několikrát nadechněte.

 

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1