Kardiaci v době koronavirové. Proč jsou v ohrožení?

Kardiaci v době koronavirové. Proč jsou v ohrožení?

Na srdečně cévní onemocnění zemře ročně více Čechů, než na ostatní choroby dohromady a výrazně zde dominují muži. Podle statistik jsou to také pánové, kteří jsou obecně náchylnější k onemocněním, choroby mají u nich horší průběh i příznaky. Jedním z důvodů je odlišný typ imunitního systému, ale často je na vině spíš nezdravý způsob života. A ten může právě kardiakům v době koronavirové hodně zkomplikovat život.

Zdravá životospráva, snaha udržet si hmotnost, hodnoty krevního tlaku a cholesterolu v normě je u všech kardiaků nezbytná. Stejně tak jako snaha příliš se nestresovat anebo alespoň najít způsob, jak dopady stresu eliminovat. Samozřejmostí je pravidelný pohyb. A mnoho z toho je v době virové často náročnější. 

Kardiaci bojují s plicním onemocněním častěji

Velice častou přidruženou nemocí kardiaků jsou CHOPN (chronická obstrukce plicních onemocnění), proto by měli být před respiračními viry obezřetnější. Kardiovaskulární potíže vedou ke změnám cirkulace krve, která se může začít shromažďovat u plic. Pro permanentně přetěžované plíce je poté náročné bojovat s viry a zároveň plnit svou základní funkci, okysličovat krev. Při nízkém okysličení se fyzicky zvětšuje i srdce, čímž se zvyšuje nebezpečí infarktu, mohou se ucpat cévy a následovat mrtvice. Pravidelné sledování hodnot krevního tlaku je v současné situaci nezbytným krokem. V případě potíží signalizující infarkt raději bez otálení volejte doktora.

Běžte se projít, tramvaj si nechte ujet

Po týdnech omezování a nedostatku pohybu se zhorší fyzická kondice všem. Pro kardiaka jsou důsledky nicnedělání nebezpečnější. Měl by proto fyzickou aktivitu pravidelně zařazovat, stejně jako posilovat imunitu změnami v jídelníčku, případně po konzultaci s lékařem zařadit doplňky stravy (doporučované jsou vitamin C, vitamin D nebo Omega 3 mastné kyseliny).

Jak sdělila prof. MUDr. Věra Adámková, CSc., přednostka pracoviště preventivní kardiologie IKEMU při rozhovoru s iniciativou Vím, co jím a piju, skvělým pohybem i prevencí je obyčejná chůze. Jde prý o jednoduchý aerobní pohyb, který se doporučuje lidem po infarktech. Naopak se nedoporučuje například dobíhat tramvaj, protože to je anaerobní pohyb, kdy jedeme na kyslíkový dluh a ten srdíčku příliš neprospívá.

Stresu se zbavíte v přírodě

Lidé s kardiovaskulárním onemocněním trpí současnou situací více. I proto, že mají méně možností, jak vypustit páru. Sklenka alkoholu a cigaretka na balkoně není nejlepší ventil ani u zdravého člověka, natož u kardiaka. Se stresem a napětím mohou pomoci dechová cvičení, která zároveň zlepší okysličení krve. To má pro kardiaky velký význam, právě tak jako uvolňování hrudníku. Dobrým způsobem, jak zklidnit mysl, dech i tep srdce, je jóga. Variantou jsou i zmíněné krátké pravidelné procházky (alespoň kolem dvou kilometrů). Zkuste během nich mlčet a jen pozorovat přírodu, která v tomto období nabízí řadu krás a hlavně dokazuje, že po každé zimě přijde jaro!

Dopřejte si chutné a zdravé jídlo

Doma si poté připravte něco dobrého z čerstvé zeleniny, s dostatkem libového masa a rostlinným tukem. Vysoký cholesterol jak známo zvyšují živočišné tuky a jeho souvislost s výskytem ischemických chorob srdečních je dokázán velmi dlouhodobě. Dokonce existuje velmi jednoduchá rovnice, že vzestup cholesterolu o 1 % ve sledované populaci, znamená nárůst ischemických onemocnění o 2 %.

Odborníci doporučují volit raději nízkotučné sýry, vynechat uzeniny a z masa si dopřávat nejčastěji drůbež a obecně libové maso a ryby. Ideální pro kardiaka je králík, který má málo tuků.

V rozhovoru paní prof. MUDr. Věra Adámková také doporučuje přijímat omega 3 mastné kyseliny. Pestrý jídelníček je nejdůležitějším krokem, jak snížit tělesnou hmotnost, srovnat hladiny cukru a cholesterolu a posílit imunitu. Tělo a srdce se tím zbaví zbytečné zátěže, která trápí každého člověka s kardiovaskulárním onemocněním.

Zdroj rozhovoru: Onemocnění srdce a cév – jaké zlozvyky nám škodí a co je nejlepší prevence?

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1