Pět Tibeťanů. Tajemství vitality, krásy a zdraví

Pět Tibeťanů. Tajemství vitality, krásy a zdraví

O tomto himalájském cvičení se říká, že je přírodním a velmi účinným antidepresivem. Je cestou, jak si zajistit a udržet zdravé a pružné tělo a nabít ho potřebnou energií. Pokud vám Pět Tibeťanů nic neříká, nevadí, prosím, seznamte se…

Cvičení Pěti Tibeťanů zvyšuje tělesnou energii, napomáhá k dlouhověkosti a otevírá čakry. Co to znamená a o čem je řeč? Mniši a učenci východní filozofie jsou přesvědčení, že v každém těle existuje celkem sedm center energie – čaker. Každá z nich se váže k jedné ze sedmi žláz s vnitřní sekrecí. Jejich fungování pak ovlivňuje správnou činnost celého organismu. Necítíte-li se dobře, něco vás bolí nebo se něco v těle děje, na řadu mohou přijít dechová cvičení, meditace, nejrůznější alternativní nebo léčebné metody, anebo cvičení Pěti Tibeťanů.

Pět Tibeťanů a zdraví

Pravidelné cvičení vám pomůže k:

  • zlepšení krevního oběhu
  • stabilizaci psychiky a emocí, získání většího sebevědomí a sebedůvěry
  • zbavení se depresí, stresu a strachu
  • vnitřnímu pocitu uspokojení a pohody
  • harmonizaci těla i duše
  • revitalizaci organismu

Pět Tibeťanů v praxi

Toto cvičení vám zabere jen pár minut. Ideální doba je ráno po probuzení, kdy díky němu dobijete energii a nastartujete se na nový den. Principem Pěti Tibeťanů je opakování. Ze začátku jednotlivé cviky opakujte třikrát po sobě, v druhém týdnu je opakujte pětkrát, pak postupně přidávejte, až je bude opakovat jednadvacetkrát za sebou. Podobně jako je tomu u jógy, i „Tibeťani“ se cvičí na jógamatce a naboso.

První Tibeťan

Cíl cviku: Získání energie a otevření čaker.

Provedení: Postavte se vzpřímeně a upažte. Dlaně jsou otevřené, otočené směrem dolů a prsty spojené. Pomalu se otáčejte ve směru hodinových ručiček kolem své osy. Zvolte takovou rychlost, aby se vám netočila hlava. Poté rozkročte nohy do šíře ramen. Sepněte ruce jako při modlitbě a zavřete oči, abyste si mohli lépe představit magnetické pole svého těla. Počkejte několik vteřin, než se vám přestane točit hlava. 

 

Druhý Tibeťan

Cíl cviku: Posílení břicha a krku, stimulace funkce slinivky a štítné žlázy.

Provedení: Položte se na záda, ruce natáhněte podél těla. Zvedejte hlavu a propnuté nohy co nejvýše dokážete. Ramena, celá páteř a hýždě zůstávají na zemi. Poté se vraťte do výchozí polohy. 

Třetí Tibeťan

Cíl cviku: Protažení svalů na břiše a stehnech.

Provedení: Klekněte si, narovnejte záda a opřete se o špičky prstů u nohou. Ruce nechte volně podél těla. S výdechem skloňte bradu dolu k hrudníku, s nádechem hlavu narovnejte a zakloňte se trupem dozadu.

Čtvrtý Tibeťan

Cíl cviku: Posílení ramen, beder a hýždí.

Provedení: Výchozí pozicí je sed s nataženýma nohama. Ruce si položte podél těla, dlaně zapřete do podložky. S nádechem přejděte do pozice stolu tak, že začnete zvedat pánev, chodidla jsou pevně v zemi a kolena svírají pravý úhel. Hlava je v prodloužení páteře. S výdechem se vracejte do sedu.

Pátý Tibeťan

Cíl cviku: Uvolnění a protažení celého těla.

Provedení: Klekněte si do pozice kočky. S nádechem překlopte chodidla, zapřete se za špičky a vytahujte sedací kosti směrem ke stropu tak, abyste vytvořili obrácené písmeno V. Zůstaňte v pozici, lehce protahujte záda, prošlapujte, krčte a propínejte kolena, dýchejte pravidelně. S výdechem se pak vracejte do výchozí pozice.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1