Triky, jak si uvolnit hrudní páteř

Triky, jak si uvolnit hrudní páteř

Na tom, v jaké kondici je naše páteř, závisí zdraví celého těla, přestože se to někdy na první pohled nezdá. Řadu zdánlivě nesouvisejících příznaků mívá často na svědomí například přesunutí obratlů, které může – v případě hrudní páteře – způsobit astma, žlučníková a jaterní onemocnění, žaludeční nebo dvanácterníkové vředy a problémy s ledvinami. Při blokádě žeber vás zase mohou zaskočit bolesti kostrče či kolenního kloubu...

Faktem je, že problémy v této oblasti jsou méně časté, než u krční nebo bederní páteře, nicméně dokážou být velmi nepříjemné. Příčin vzniku bolesti je vícero – od přetěžování páteře až po náhlý nekoordinovaný pohyb (ke kterému dochází například při uklouznutí nebo špatném našlápnutí a výsledkem bývá často akutní ústřel). K průvodním příznakům patří tuhé a bolestivé svalstvo v okolí zablokovaného kloubu, bolesti mezi lopatkami, bolest při nádechu a nemožnost se plně nadechnout. Někdy bolest vyzařuje do ramen, případně až do paže či šíje. Jindy se přesouvá přes podpaží na přední stranu hrudníku. V případě blokády dolní části hrudní páteře si pacienti stěžují na bolesti v břiše. Lidé s chronickými potížemi v tomto úseku páteře mají na pohled vadné držení těla a trpí omezenou pohyblivostí. Bolestivé pocity vznikají nejčastěji rotacemi a napřimováním páteře.

Ulevit si můžete i sami

Je to i váš problém? Ještě předtím, než se vydáte k lékaři či masérovi, nebo sáhnete po nějaké pilulce proti bolesti, vyzkoušejte několik jednoduchých cviků, kterými si můžete ulevit sami. Lze je využívat i preventivně.

Kočičí hřbet

Tenhle cvik si jistě pamatujete ze školy. Klekněte si na všechny čtyři a vzepřete se na dlaních. Hlava visí volně k zemi, kolena a chodidla jsou asi 20 cm od sebe. Poté se nadechněte a vyhrbte se. Pěkně zvolna a pomalu – obratel po obratli. Současně se snažte co nejvíc stáhnout břišní a hýžďové svaly. Pak vydechněte a povolte. Celý cvik zopakujte minimálně pětkrát.

Letadélko

Výchozí pozice je stejná jako u předchozího cviku – vzepřete se na dlaních klečmo, hlavu vyvěste k zemi a kolena a chodidla mějte asi 20 cm od sebe. Potom pomalu zvedejte paži do strany v úhlu 90 stupňů. S nádechem rotujte hrudní páteří a očima po celou dobu sledujte prsty na ruce. S výdechem se pak zvolna vracejte zpět do výchozí polohy. Totéž proveďte i s druhou rukou a celý cvik aspoň pětkrát zopakujte.

Kroužení na míči

Máte doma gymnastický míč? Posaďte se na něj a chodidla opřete celou plochou o zem, nohy jsou rozkročeny na šířku pánve. Váhu těla držte uprostřed – to znamená, že nejste vychýleni ani k jedné straně. Pánev, páteř a hlavu držte v jedné rovině, stejně jako uši, ramena a kyčle. Poté se nadechněte do břicha (tím aktivujete hrudní svalstvo) a posuňte hrudník do strany – pánev však zůstává na místě. V této pozici se vytahujte za temenem hlavy do stropu. Následně udělejte pohyb hrudníkem na opačnou stranu. To vše několikrát zopakujte. Pak se vraťte na střed a proveďte pohyb hrudníku šikmo nahoru za hrudní kostí (zkrátka se pořádně „vyprste“). Potom se vyhrbte a odtáhněte lopatky co nejvíc od sebe. Všechny tyto jednotlivé pohyby nakonec spojte, jako byste chtěli opisovat kružnici, a to do střídavě do obou stran.

A co bolesti v zádech mohou naznačovat? Inspirujte se v našem článku Páteř má svou paměť a umí s námi komunikovat. Třeba najdete odpověď na nějaké z vašich otázek.

Velmi praktické rady týkající se uvolňění zad můžete nastudovat v našich dalších článcích: Uvolněte krční páteř. Jak uvolnit bederní páteř. Jak ulevit bolavým ramenům.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1