Nemáte v letních vedrech dostatek energie? Řešením mohou být elektrolyty

Nemáte v letních vedrech dostatek energie? Řešením mohou být elektrolyty

5 min. čtení Šárka Brunclíková
V létě se lidé obecně cítí více unavení a každá aktivita vyžaduje několikrát více energie než za nižších, člověku příjemnějších, teplot. Sice pijete hodně vody, ale to ještě neznamená, že jste dostatečně hydratovaní. Mohou vám chybět důležité látky, které zmírní stavy jako častější bolesti hlavy, snížený apetit nebo nedostatek energie. Je čas se podívat na elektrolyty a na to, jak jsou důležité pro optimální fungování těla nejen ve vysokých teplotách.

Elektrolyty jsou látky, které se v těle rozpouštějí na kladné a záporné ionty. Tyto malé nabité částice mají schopnost vést elektrický proud, což je klíčové pro mnoho životně důležitých funkcí v našem těle. Umožňují buňkám komunikovat a ty tak regulují rovnováhu tekutin, přenáší nervové signály a stahují svaly.

Každý elektrolyt má svou funkci

Mezi elektrolyty se řadí sodík, draslík, hořčík, vápník, fosfor, chlor a bikarbonát. Sodík, draslík a vápník hrají klíčovou roli v přenosu nervových a svalových signálů. Sodík a chlor udržují rovnováhu tekutin v těle. Ovlivňují, kam se tekutiny pohybují a udržují objem krve a její tlak, to je důležité pro celkový stav hydratace.

Bikarbonát má vliv na jejich pH, které je klíčové pro správné fungování enzymů. Vápník je zapotřebí pro svalové kontrakce srdce, zatímco draslík pomáhá s elektrickou stabilitou srdečního rytmu.

Když máme těchto látek nedostatek, nedochází k přenosu signálů. Dojde k narušení činnosti buněk, což může vést k poruchám srdečního rytmu, křečím, svalové slabosti a tikům, bolestem hlavy, nechutenství, závratím, suché pokožce nebo problémům se spánkem. Na druhé straně, přílišný příjem určitých elektrolytů může způsobit nadměrnou zátěž ledvin a další zdravotní komplikace. 

Jak tedy nerovnováhu řešit?

Odpověď je ve vyváženém jídelníčku. Banány, ořechy, luštěniny a ryby jsou skvělými zdroji draslíku, vápník obsahují kefíry, jogurty, sýry a listová zelenina. Solí, olivami nebo tvarohem doplníte sodík a v mase najdete zdroj fosforu. Dále je samozřejmostí i jiné ovoce, zelenina, avokádo, oříšky nebo semínka. Abyste udrželi rovnováhu elektrolytů, je důležité se řídit doporučeným denním příjmem.

I pro sportovce jsou elektrolyty nezbytné. Během intenzivní fyzické aktivity je ztrácíme pocením, což může vést k únavě a křečím. Pitím iontových nápojů nebo konzumací potravin bohatých na elektrolyty zajistíme optimální výkon.

Můžete si otestovat, jak jste na tom vy

Výživoví a lifestyle poradci doporučují rozmíchat čtvrt čajové lžičky ve 250 ml vody a tu vypít. Pokud vám bude chutnat a nebude pro vás nesnesitelně slaná, máte zřejmě nedostatek elektrolytů – konkrétně sodíku. Nedostatek způsobuje již zmíněné obtíže jako například tiky ve svalech, bolesti hlavy, problémy se spánkem a s energií.

Pokud byste po tomto sodíkovém koktejlu pociťovali větší zadržování vody a nadýmání – je potřeba navýšit i příjem draslíku. Nadýmání je důsledek toho, že se naše tělo snaží najít rovnováhu. Nedostatek elektrolytů jde otestovat i u lékaře testem moči, krevním nebo ledvinovým testem.

Foto: Shutterstock

Zdroje:

Výživové a lifestyle poradenství - Radek Mlýnek

Kulturistika.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1