Novoroční předsevzetí v praxi: Proč obvykle nemívají výsledky?

Novoroční předsevzetí v praxi: Proč obvykle nemívají výsledky?

Také si letos plánujete nějaké novoroční předsevzetí, a to navzdory tomu, že jste jej v roce uplynulém tak nějak nenaplnili? Tohle je bohužel jakýmsi prokletím téměř čtyřiceti procent lidí v populaci. Svého cíle však nedosáhne ani polovina z nich. Pojďme na tohle typické chování nahlédnout z hlediska psychologického. Proč k němu dochází a má vůbec nějaký smysl?

Nový rok a nové začátky?

Ke konci roku má mnoho lidí tendence bilancovat svůj život. Hodnotí, co se jim za uplynulé období podařilo a co nikoliv. Někteří jsou až příliš sebekritičtí a mají snahu něco změnit. Proč tedy neprovést něco nového a nadějného v roce dalším? Nový rok je tak pro většinu společnosti určitou předzvěstí lepších zítřků. Mohou, jak se říká, „hodit věci za hlavu“ a jít dál. A proto si dávají nejrůznější druhy předsevzetí, které mohou jejich život vylepšit. Podlehnout ovšem mohou tzv. syndromu falešné naděje.

Nenaplněná předsevzetí versus syndrom falešné naděje

Psychologové tvrdí, že s novým rokem mívá mnoho lidí pocit určité lehkosti bytí. Začínají s čistým štítem a najednou jim může připadat vše snadno dosažitelné. Plánují, jak zhubnou do plesových šatů, jak přestanou kouřit, jak začnou běhat. Jenže po několika měsících návratu do rutiny, nadšení a elán rapidně opadá. Mnozí se tak vracejí do starých vyjetých kolejí. Nechtějí nebo spíš nemají vůli to změnit. Podlehli tedy již zmíněnému syndromu falešné naděje a jejich předsevzetí se stávají nenaplněnými.

Přestaňte si něco nalhávat a dávejte si reálné cíle

Nechcete počátkem nového roku zabřednout do stavu marnivosti nad svým neúspěchem při dosahování cílů či předsevzetí? Pak změňte taktiku. Zaměřte se na vše, co je podle vás nejreálnější. Neplánujte do daleké budoucnosti a myslete v přítomnosti a dosažitelné budoucnosti. Nebuďte na sebe zpočátku tolik přísní a dělejte změny krůček po krůčku. Jak to provést v praxi? Zde pár praktických rad:

  • Snižování přebytečné váhy můžete zahájit kdykoliv, nejen bezprostředně po novém roce. Jako cíl si dejte zprvu 2 až 5 kilogramů dolů. Až toho dosáhnete, postup opakujte, dokud nedosáhnete vysněné postavy. Tak vás to více při úspěchu namotivuje, než kdybyste si dali předsevzetí: „Zhubnu do léta 20 kilogramů.“
  • Pokud jste silným kuřákem, neříkejte si: „Prvního ledna s tím seknu.“ To vás zbytečně vystresuje, demotivuje a možná toho koncem roku vykouříte daleko víc, „abyste to ještě stihli“. Postupujte raději systematicky a snižujte počet vykouřených cigaret za den. Sami ucítíte, kdy jste připraveni přestat. Musíte být na tento proces duševně zocelení, tj. potřebujete stabilní psychiku. Meditujte, mějte se rádi a dělejte vše, co vás činí šťastnými.
  • Co se týká sportu a novoročních předsevzetí, bývá to také poněkud marné ohledně výsledků.  Začít běhat, posilovat, boxovat nebo cvičit jógu můžete třeba hned teď. Je to o prvním pevném rozhodnutí a pak už to půjde samo. Tělo si o pohyb „řekne“ a stane se na vyplavujících se endorfinech závislé.

Mění se jen koncová číslovka roku, váš život plyne dál

Nový rok si lidé nastavili jako určitý milník. Berou jej jako zrod něčeho nového, na co se mohou těšit. Přeci jen neví, jaké další dobrodružství je čeká. S těmito pocity může přicházet celá řada bláznivých a možná i nereálných nápadů. Samozřejmě je důležité věřit ve své přesvědčení, ale netřeba jít „přes mrtvoly“ a následně nad sebou radikálně „lámat hůl“. Čas plyne stále stejně, ostatně jako samotný váš život. V každé sekundě, minutě, hodině můžete udělat převratná rozhodnutí, která nasměrují vaše cesty přesně tam, kam chcete. Stačí jen chtít a jít si za tím! Nečekejte tedy na konec roku a jednejte hned, když cítíte potřebu něco změnit.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1