Bilancování na konci roku? Tady je jednoduchý návod

Bilancování na konci roku? Tady je jednoduchý návod

Už je to takový zvyk. Přijde konec roku a s ním i naše tendence se ohlížet zpět a rekapitulovat, co nám ten uplynulý přinesl. Proč vůbec bilancovat a jak jednoduše na to?

V průběhu roku, kdy jsme zavaleni povinnostmi, většinou příliš času a pozornosti tomu, kam jsme došli a kam směřujeme, nevěnujeme. Může to vypadat trochu děsivě a nepříjemně, ale udělat si shrnutí končícího roku má rozhodně smysl. Umožňuje nám to zastavit se a podívat se na to, čeho jsme dosáhli.

Doporučuji si všechno sepsat na papír a začít tím, že si oblasti vašeho života rozdělíte do několika kategorií.

Kategorie mohou být práce, vztahy, zdraví a kondice, finance, osobní rozvoj. Pro každou tuto oblast si nejprve položte dvě jednoduché otázky: Co se mi podařilo? Co se mi nepodařilo? Oblasti si můžete dále více detailně rozpracovat (například vztahy: já a partner, přátelé, rodiče). Dá vám to celkový (a ne pouze černobílý) obrázek o dané kategorii.

Ale abychom se nezaměřovali jen na výkon, zamyslete se i nad tím, co jste za ten celý rok zažili a co jste se naučili. Může jít o zdánlivé drobnosti (např. naučila jsem být více trpělivá, naslouchat, udělat si čas na své blízké apod.).

Po sepsání jednotlivých položek se soustřeďte na své emoce. Jak se cítíte, jak moc jste spokojení a s čím jste naopak nespokojení?

Pak si na další stránku napište, jaké jsou vaše cíle a které z oblastí chcete věnovat svoji energii v příštím roce. Při přemýšlení o vašich cílech si připomeňte, jaké překážky jste už překonali. A oceňte se za to, jak dobře jste dosavadní nezdary zvládli.

Nemusí se to na první pohled zdát, ale třeba po přečtení svého „bilančního“ listu zjistíte, že jste ušli pořádný kus cesty směrem k vytyčenému cíli. Anebo jste zažili úžasné dobrodružství či se naučili něco nového o sobě. Všechno tohle má smysl. Jaký, to vám nejspíš ukáže rok následující ????

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1