Jak motivovat děti k pomoci s domácími pracemi

Jak motivovat děti k pomoci s domácími pracemi

Máte děti a lámete si hlavu s tím, jak je motivovat k domácím pracím? My víme, jak na to. Obecně lze říci, že děti a domácí práce jsou předmětem mnoha rozepří ve většině rodin. Existuje však několik pravidel, díky kterým můžete dosáhnout svého.

Využijte jejich nadšení

Podle odborníků je dokázáno, že například již čtyřleté dítě se rádo a s chutí zapojuje do chodu domácnosti. Aby vás to oba bavilo, udělejte z práce hru. Nechte dítě za odvedenou práci sbírat body, za kterou mu pak třeba splníte přání, nebo dostane vytouženou hračku. Pokud máte dětí více, můžou mezi sebou soutěžit. Na konci mohou dostat medaili, oblíbenou buchtu či kakao.

Vybírejte dítěti práci úměrnou jeho věku

Nejdůležitější je, aby si dítě uvědomovalo, že plnění povinností je součástí běžného života. Domácí úkoly by však měly odpovídat věku dítěte. Menším dětem můžete dávat za úkol posbírat hračky, starší dítě již zvládne třeba vysávat či připravit jednoduché jídlo. Pracujte s individualitou vašeho dítěte a možná budete překvapeni, s jakým nadšením bude své úkoly plnit.

Nesoustřeďte se primárně na výsledky

Je možné, že dítěti dokončení úkolu potrvá déle, než byste si představovali, ale odolejte nutkání si práci udělat sami a dejte mu čas. Vaším úkolem je dítě naučit odpovědnosti a nenaučí se jí nijak jinak, než když bude samo zodpovídat za svůj dokončený úkol.

Stanovte řád

Děti potřebují mít stanovenou pravidelnost a řád. Pokud chcete, aby se vaše dítě naučilo pravidelně dělat nějakou práci, dejte mu jednu, kterou bude mít na starost. Ideálně když se bude jednat o činnost, která se opakuje denně. Dítě by si mělo uvědomovat, že se jedná o jeho povinnost, za kterou zodpovídá.

Správná motivace

Nabízí se otázka, zda děti odměňovat za dobře provedenou práci. Jedna skupina rodičů říká, že finanční odměna za práci může vést děti k zodpovědnosti, druhá skupina je však proti, protože se domnívají, že dítě se pak více zaměřuje na to, co ze své rodiny může získat, než na to, jak může rodině prospět. Na čem se však shodují obě skupiny je to, že je nutno děti chválit a povzbuzovat. A sladká forma odměny je také jednou za čas povolena.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1