Kočárek nebo šátek?

Kočárek nebo šátek?

Možná zrovna očekáváte příchod nového člena rodiny a řešíte otázku jestli pořídit kočárek nebo šátek. Ukážeme vám, pro jaké příležitosti se hodí jedno nebo druhé a jaké jsou jejich výhody a nevýhody.

Šátkování

Nošení dítěte v šátku je staletími prověřený způsob přepravy děti. I přesto je potřeba přihlédnout k fyzické zdatnosti matky i dítěte, jejich zdravotnímu stavu a hlavně, zda jim tento způsob opravdu vyhovuje.

Hlavní výhoda šátku je neustálý kontakt matky s dítětem. Dítě, zejména v prvních několika měsících, potřebuje svou mámu cítit. Ostatně bylo s matkou v kontaktu 9 měsíců, a kdyby bylo po jeho, tak na tom nic nemění. Cítit neznamená jen pach, ale dítě uklidňuje i tlukot srdce matky (případně otce), díky kterému získává pocit bezpečí a navíc se učí změnám jeho rytmu (v chůzi, v klidu, v zátěži). Matka též přirozeně vycitliví k potřebám svého dítěte. Ty zkušenější pak v šátku dokážou i kojit bez toho, aby dítě vyndaly. Zatímco menší děti se vážou spíše na břiše, ty větší pak na zádech.

Velkou výhodou také je, že o dítě je postaráno a matka má volné ruce pro další činnost, například možnost věnovat se druhému potomkovi. Se šátkem je také mnohem lehčí se pohybovat na ulici a ve veřejné hromadné dopravě. Nemusíte přemýšlet kudy projedete a jestli vám někdo pomůže do tramvaje.

Šátek má výrazný vliv na pohyb dítěte. Zatímco v kočárku většinou dítě „jen“ leží a neučí se skrze kontakt s matkou pohybu, naopak je ve velmi fixní poloze (díky čemuž se často výživně vzteká), v šátku se jeho tělo naprosto přirozeně hýbe v souladu s pohyby matky. Díky tomu často začne mnohem dříve vědomě zapojovat své svaly.

Mnoho maminek může mít obavy z toho, aby potomka správně a bezpečně uvázaly. Na to dnes již existují specializované kurzy, kde vás to naučí. Nebo si můžete najít video na Youtube a naučit se to sami. Často se objevují i obavy z bolestí zad, avšak dítě se k matce doslova přimkne a správně uvázaný šátek rozprostře váhu dítěte rovnoměrně na ramena, lopatky i bedra. Mezi nevýhody můžeme zařadit velké teplo během léta. Maminka se s dítětem navzájem ohřívají, proto do šátku nemusíte miminko příliš oblékat. Naopak v zimě si můžete pořídit oblečení, které s touto variantou počítá a tak je doplněno kusem látky navíc v přední části, který se připojuje zipem (může to být bunda i mikina).

Na procházku s kočárkem

Pro někoho je úplně přirozené vyjít si na procházku s kočárkem a cestou se stavit na nákup. Ale pokud ho nemáte, musíte všechno nést svépomocí. V tomto je kočárek opravdu nenahraditelný. Poskytuje velké množství prostoru a kromě vašeho miminka se vám do něj vejde i nákup. Vy si tak nenamáháte ruce ani záda. Z tlačení kočárku vás taky nezačnou bolet záda, jako je to občas u nošení. Především se to stává prvorodičkám, které nejsou na nošení zvyklé a nemají fyzickou kondici.

V určité fázi se stane, že je dítě už těžké a vy jej prostě neunesete. Partner s vámi nechodí všude a tak je dobré kočárek pořídit. Dítě si do něj lehne či sedne a odpočine si. Větší děti se z kočárku mohou pohodlně dívat na věci kolem sebe. Při výběru kočárku dbejte na správnou podložku a dobré odpružení, aby dítě nebylo vystaveno otřesům. S kočárkem můžete na návštěvu ke kamarádce a dítě má díky němu svou postýlku, ve které je zvyklé a spokojené. Bude se vám s ním také lépe sportovat. S dítětem na břiše či zádech si s největší pravděpodobností zaběhat nebo zabruslit nepůjdete.

Každé mamince vyhovuje něco jiného. Šátky jsou vhodné především pro novorozence a menší děti (zejména z důvodu váhy dítěte). Díky nim si přirozeně vytvoříte s dítětem úzký vztah. Kočárek se pak hodí, když dítě trochu vyroste a vy už ho neunesete. Ale žádná varianta není vyloženě dobrá nebo špatná. Vyberte si to, co je vám bližší. Nebo můžete kombinovat. Podle potřeby střídat kočár i šátek, případně pořídit nějaké nosítko.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1