Kolik by mělo vypít vaše dítě?

Kolik by mělo vypít vaše dítě?

Pitný režim - téma poslední dobou velmi populární, některými zhusta podporované a jinými zase odmítané. Většina z nás se shoduje alespoň na tom, že pít zkrátka musíme. Ale jak vlastně, co ano a co naopak ne? A hlavně - kolik by měly pít naše děti?

Bez vody nelze žít

Voda je pro lidský organismus jednoduše nezbytná. Funguje jako nosič - rozvádí po těle prospěšné látky a vyplavuje z něj zplodiny, také živiny rozpouští plus pomáhá udržovat přiměřenou teplotu těla. Při jejím nedostatku se pak dostaví únava, podrážděnost nebo bolest hlavy - získáme zkrátka mrzuté dítě.

Děti potřebují více tekutin

Je to tak - dětský organismus tvoří vyšší procento vody než ten dospělý. Samozřejmě je důležitý věk, váha, počasí (v horku pijeme víc) a jak moc se potomek hýbe (rozlítaný sportovec spotřebuje víc tekutiny než sedící čtenář). Obecně platí, že dítě do třinácti let by mělo vypít 1,8 až 2 litry, starší 2,5 litru denně.

Jaké nápoje jsou zdravé

Samozřejmě ideální je čistá voda, jenže tu kromě horkých dní pravidelně pije jen málokdo. Můžeme ji dětem ochutit sirupem (kvalitním a přiměřeně), dobrý je také ovocný čaj (s medem) nebo 100% džus, který ale naředíme v poměru jedna ku jedné. Minerálky pak stačí jen občas.

Co nepít vůbec nebo opravdu jen minimálně

Všichni asi tušíme: limonády a coly. Tyhle mlsky jsou našlapané cukrem, barvivy nebo kofeinem, trpí jimi zažívání, soustředění i zubní sklovina. Ideálně je proto vůbec nekupujte, pokud na ně dítě nenavyknete, nebude se mu pak po nich stýskat. Černý čaj také není příliš vhodný, působí močopudně a dochází ke zbytečné dehydrataci.

Všichni chceme děti zdravé a snažíme se proto neztratit v nekonečné záplavě dobře míněných rad a doporučení. To není snadné. Kvalitní pitný režim ale patří k základům a jeho doplňování není složité (pokud si tedy článek zrovna nečtete při vodárenské havárii, pak přejeme hodně štěstí i pevné svaly).

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1