Když miminko trápí prdíky

Když miminko trápí prdíky

Potýká se s tím snad každé miminko. Některé ale potrápí prdíky více, někdo o nich takřka neví. Jak děťátku ulevit?

Proč ho trápí bříško?

Bolesti bříška vznikají z toho důvodu, že miminko při krmení, ať už z lahve či při kojení, spolyká vzduch. Ten ho pak tlačí ve střevech a způsobuje mu nepříjemné pocity. A to zejména v noci, protože to se miminko méně hýbe a nedochází tak k přirozenému odchodu plynů. Někoho trápí prdíky několik týdnů, jiní se s nimi potýkají třeba až do prvních příkrmů. Díky těm a také většímu pohybu dítěte, které se již přetáčí samo na bříško, některé se i plazí, bolesti odezní. Je dobré také rozlišovat bolesti bříška a koliky. Jejich příčina totiž ještě není úplně známá. Kolika je definována tak, že dítě trápí minimálně tři hodiny, třikrát týdně po dobu alespoň třech týdnů. Jinak jsou miminka spokojená, ale ve chvíli záchvatu se projevují především neutěšitelným pláčem.

Prevence?

Zcela se vyhnout tomuto trápení není vždy v našich silách, i když se maminky třeba na hlavu staví. Ale můžeme určitě zmírnit jejich průběh. Například tím, že maminky nasadí dietnější stravu, nic nadýmavého, kořeněného, v některých případech je potřeba vysadit i mléčné výrobky (mohou způsobovat alergii). Také je vhodné vyhnout se syceným nápojům. Pokud ani to nepomáhá, může být na vině špatné přisátí miminka při kojení, nevyhovující lahvička, nebo umělé mléko.

Jak poznat, že jde o prdíky?

Koliky i obyčejné prdíky se projevují především pláčem, který není možné jen tak utišit. Dítě se při něm navíc prohýbá, šponuje, přitahuje nožičky k bříšku. Může být i rudé v obličeji. Bříško má nafouklé a na pohmat tvrdé. Některé děti mohou i ublinkávat, častěji říhat. Co se týče kolik, obvykle se navíc objevují ve stejnou denní dobu – nejčastěji odpoledne a večer. Dítě začne být neklidné již chvilku po krmení, a při kolikách pak plakat dvě, ale i více hodin v kuse.

Jak miminku ulevit?

1.    Dbejte na správné odříhnutí, aby odešel z bříška spolykaný vzduch.

2.    Děťátku mohou pomoci masáže – krouživými pohyby na bříšku ve směru hodinových ručiček za použití oleje, či speciálního krému.

3.    Na bříško přikládejte teplé obklady – nahřejte látkovou plenku, anebo speciální pytlíček s třešňovými peckami. Jen pozor, abyste dítě nespálili.

4.    V krajním případě lze použít rektální rourku. Ta je určena k tomu, aby pomohla plynům odejít. Není však doporučováno ji používat příliš často. Případně se lze o jejím využití poradit s lékařem.

5.    Některým dětem uleví teplá koupel, ve které si bříško příjemně nahřejí.

6.    Některé maminky nedají dopustit na nošení dětí v šátku či ergonomickém nosítku, které pomáhá bolestem bříška předcházet.

7.    Jiné maminky doporučují kmínový odvar – pro miminko či maminku.

8.    Vyhnat vzduch z bříška pomáhá i cvičení, kdy dítěti pohybujete nožičkami tak, jako by jelo na kole, anebo mu kolínka přitahujete k bříšku. Vždy ale s opatrností a nikdy na sílu.

9.    Úlevu mohou děti najít také v pozici na tygříka, kdy si je položíte na předloktí, hlavou k lokti (viz obrázek). 

10. Předcházet kolikám či bolestem bříška pomáhá i dlouhodobé podávání probiotik, které správně upraví střevní mikroflóru.

Na koliky ani prdíky neexistuje bohužel zaručený recept. A tak je vždy nutné vyzkoušet, co bude zabírat právě vašemu miminku.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1