Léčivá příroda - jak uchovat její sílu?

Léčivá příroda - jak uchovat její sílu?

Přestože je medicína na vysokém stupni svého vývoje, mnoho z nás se i nadále obrací na pomoc k přírodě. Ačkoli se zdá snadné něco někde utrhnout, případně vykopat ze země, i sběr bylin má svá pravidla. Nazí na paseku o úplňku sice nemusíte, přesto je dobré znát, kdy potenciálně získáte v bylině nejvíc účinných látek.

Jak byliny správně sbírat

Samozřejmostí je čisté okolní prostředí. Nevhodná jsou místa kolem silnic, městské parky, jakákoli průmyslová oblast nebo skládka. Skryté nebezpečí číhá i tam, kde byliny rostou poblíž zemědělské půdy, na které dochází k chemickému ošetření. Důležité také je sbírat „zdravé“ rostliny (případně jejich části), vyhněte se povadlým a napadeným plísněmi či hmyzem. Vhodnější je také rostliny nesbírat mokré po dešti - snížíte riziko vzniku plísní. Podstatné také je, kam byliny sbírat. Podobně jako houbám, ani rostlinkám nesvědčí igelitové tašky či pytlíky. Pořiďte tedy plátěné nebo proutěné koše.

Jak správně bylinky uskladnit

Abyste si uchovali co nejvyšší možnou míru léčivé síly bylin, je třeba je správně nejen sesbírat, ale i zpracovat. S tím je třeba začít co nejdříve od sběru, neboť s každou hodinou dochází ke snížení jejich kvality. Nejčastějším způsobem je sušení. Babky kořenářky dělaly z bylin, u kterých se sbírá celá nať, malé svazky, které pak zavěsily na půdu. Vhodný je suchý teplý průvan. Nevhodné jsou tedy kuchyně, kde se vzduch přirozeně zvlhčuje vařením. Sušit samozřejmě můžete i na sítech. Nedávejte však bylinky na přímé slunce - shoří. Správně usušená rostlina šustí a při doteku se „rozpadá.“ Ty co výrazně změní barvu (zešednou, zčernají...) vyhoďte. Sušené byliny pak můžete skladovat v látkových nebo papírových pytlících. Sáhnout však můžete i po skleněné lahvi (ta zabrání nejen přísunu vzduchu, ale i škůdcům). Každopádně by usušené byliny měly být mimo dosah světla.

Více práce je s kořeny. Ty je třeba nejprve důkladně umýt. Elegantním způsobem je naložit je do alkoholu (tzv. macerování), čímž získáme tinkturu (tu lze kápnout do čaje i do mastí). Pokud je budete sušit, je třeba je nakrájet na malé kousíčky a velmi důkladně na síti (či sušičce) usušit.

Moderní způsob uchování bylin je zamrazení. Používají se však poté spíše v kuchyni než do čajů. Zároveň si uchovají svou chuť i vůni a mohou jídlo opravdu vyladit. Opět je třeba použít čerstvé byliny, nyní však můžete sáhnout i pro ty, které vám rostou na zahradě. Utrhněte je však co nejdříve ráno, než je probudí slunce. Základní variantou je v igelitovém pytlíku s minimem vzduchu uvnitř vložit do mrazáku. Nevhodnějším způsobem je však využití oleje, který nalijete do formičky na led. Tam poté vložíte nasekané porce dané byliny a zmrazíte.

Květy, listy, kořeny

Většina rostlin či stromů má optimální dobu sběru. Obecně lze říci, že nadzemní části (květy, listy, nať) se sbírá kolem poledního, aby byla rostlina dostatečně vysušená od ranní rosy či deště. Květy musí být v plném rozkvětu (jakmile je odkvetlá, účinné látky mizí). U sběru natě či listů si dejte pozor, abyste rostlinu nevytrhli i s kořeny (tím byste ji zničili). Vhodné je tedy ji uříznout. Nať i listy se většinou sbírají před květem rostliny. Kořeny jsou trošku oříšek, neboť jejich největší síla je brzy na jaře (v zásadě se můžete ještě brodit trochu sněhem) nebo pozdní podzim. Důvodem je to, že rostlina svou sílu na zimu do kořenů stahuje.

Pro „zjednodušení“ je však třeba podotknout, že určité rostliny vyžadují na sběr svůj konkrétní „magický“ čas. Lidová moudrost odkazuje například na svatojánské byliny. Mezi ty nejznámější patří heřmánek, devětsil, třezalka, mateřídouška, jitrocel, řebříček či divizna. S první rosou by se měl sbírat třeba kontryhel (premenstruační syndrom, bolestivá menstruace), svízel (lymfatický systém) a nebo kopřiva (detoxikační bylina, čištění krve, ledvin). V tajemném novu se sbírali především kořeny, neboť voda a živiny šly dolů, právě do kořenů. Typickou bylinou je pampeliška (ledviny) či lopuch (výživa vlasů). Dalším faktorem, který ovlivňuje vlastnosti rostlin je nadmořská výška (například třezalka je účinná až od cca 800 výškových metrů).

Co s nimi aneb jak uvařit bylinný čaj

Způsobů, jak připravit bylinný odvar je dozajista mnoho. Navíc, málokdy se bylinný čas skládá „jen“ z jednoho druhu byliny. Většinou se kombinují účinné látky více rostlin. Při přípravě je dobré se vyhnout kovovým nástrojům, které mohou účinek byliny negativně ovlivnit. Odvar se většinou připravuje 3x denně do šálku 0,25 l, po dobu maximálně 6týdnů.

Málokterá bylina je určena pro dlouhodobé užívání, může člověku dokonce začít nechtěně škodit. Pokud nějakou bylinnou terapii již využíváte, nekombinujte je. Způsobíte si tím akorát vnitřní zmatek. Byliny totiž na rozdíl od chemických léků podporují tělo, aby „samo“ překonalo nemoc. A potřebují čas, aby začaly působit. Chemické léky útočí na příznaky a většinou účinkují „hned“. Ne všechny byliny lze kombinovat s léky, které dlouhodobě užíváte. Některé například ředí krev nebo působí hormonálně. A pozor, některé byliny jsou k užití jen vnějšímu!

O konkrétních bylinkách se můžete dočíst i v článcích Odhalte tajemství bylin 1 či Tajemství bylinek 2.

Inspirujte se také tipy:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1