Léčivá příroda 2 - první úlovky

Léčivá příroda 2 - první úlovky

Blíží se nám období, kdy nám příroda pomalu, ale jistě začne nabízet své poklady. Některé nám pomohou svým kořínkem, jiné vůní, další nás obdarují květem či svými listy. Kdyby nic jiného, i procházka v přírodě na náš organismus působí ozdravně. Co si tedy můžeme utrhnout?

Řeřicha zahradní (neboli setá)

Vitamíny na počkání! I tak by se dala definovat řeřicha. Je to velmi nenáročná rostlinka typická pro brzké jaro, která už týden po zasetí dává k dispozici své poklady. Kromě vlákniny je to i vitamín C, vitamíny skupiny B, vápník, draslík, fosfor, zinek nebo jód. Podporuje činnost imunitního systému, zažívání, má antioxidační a detoxikační účinky a také pomáhá při nachlazení. Sklízí se (ustřihne se celý stonek), když je cca 6 - 8 cm vysoká. Důležité je používat ji pouze v čerstvém stavu (vařením ztrácí chuť i blahodárné látky). Hodí se do salátů, na brambory, do pomazánek a nebo jen na chleba s máslem.

Sedmikráska chudobka

Malá bílá kvítka zdobí nejednu louku. A málokdo přitom ví, že se jedná o jeden z pokladů jarní přírody. Obsahuje totiž třísloviny, hořčiny, řadu minerálních látek a vitamín C. Díky tomu dokáže pomoci při nachlazení, zahlenění, proti kašli nebo při poruchách trávení. Též může pomoci s očistou organismu. A co s ní? Přisypte ji do salátů, ozdobte si polévku a nebo si připravte čaj. Pomáhá i zevně (při akné či vyrážkách).

Podběl lékařský

Na vlhké jílovité půdě se hned zkraje jara objeví podběl lékařský. Skvělé účinky má nejen list, ale také květ. Obsahují třísloviny, vitamín C, kyselinu jablečnou, inulin, cholin či zinek. Jeho největším přínosem je urychlení hojení ran a úlevu při ekzémech (omývání, krátké obklady). Působí také protizánětlivě, pomáhá se suchým kašlem, rýmou nachlazením či při zahlenění.

Kopřiva dvoudomá

Sice je trošku netykavka, ale na naše zdraví působí velmi ozdravně. Je doslova posedlá zelenou barvou (i její drobné květy jsou zelené - ty nepálí a jsou velmi chutné). Obsahuje chlorofyl, vitamíny, třísloviny, sacharidy, kyselinu šťavelovou, octovou či mravenčí a řadu minerálních látek. Posiluje imunitní systém a krvetvorbu i prokrvení vnitřních orgánů, má detoxikační a močopudné účinky a naše kůže (urychluje i hojení ran) a vlasy (vývar z kořene zabraňuje padání vlasů) jí budou za péči vděčné. Pro kojící maminky: podporuje tvorbu mateřského mléka.

Pampeliška (smetanka lékařská)

Květinka dětských let, ze které vznikají krásné věnce pro princezny. Kromě krásy však přináší i řadu zdraví podporujících látek (zejména vitamínů a minerálních látek). Je skvělá proti jarní únavě, zbavuje tělo toxinů a také povzbuzuje činnost zažívacího traktu. Listy lze přidávat do salátů, z kořene se většinou připravuje odvar (ten může pomoci i při léčbě revmatismu a jiných kloubních potížích).

Mezi další rostlinky, které se probouzejí v brzkém jaru patří také medvědí česnek (mírné antibiotikum), prvosenka jarní (petrklíč) - čistí pleť, léčba migrén a chronické nespavosti, ředí hleny v průduškách), trnka slivoň (sbírají se květy - močopudné účinky a mírně projímavé, pozor: plody naopak pomáhají při průjmech) nebo bříza bělokorá (mladé pupeny mají detoxikační účinky, listy působí podpůrně při zánětech močových cest, jako obklady či k omývání pomáhají s akné a ekzémy).

A jak s bylinami zacházet naleznete v prvním dílu tohoto tématu Jak si uchovat její sílu. 

K čemu jsou různé vitamíny a zdraví prospěšné látky můžete nalézt v našem dřívějším článku Slovníček vitaminů a jiných prospěšných látek.

A jaké byliny si můžete nasbírat v letních měsícíh? A co třeba na podzim?

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1