Léčivá příroda 3 - léto plné zdraví

Léčivá příroda 3 - léto plné zdraví

Nejvíce rostlinek, které podpoří naše zdraví dozrává v období května, června a července. Sáhnout můžete nejen po plodech, ale také po květech, kořenech či nati bylinek. Některé léčivky, které se v tomto období sbírají, vám představíme.

Černý bez (květ před úplným rozvinutím) - používá se při nachlazení a onemocněních horních cest dýchacích. Navíc zvyšuje pružnost cévních stěn a pomáhá při zažívacích potížích (od nevolnosti, přes plynatost po nedostatečnou činnost žlučníku).

Heřmánek pravý (používat by se měl jen krátkodobě, má parametry antibiotika) - nejznámější použití je zřejmě jako obklad na rány a jejich dezinfekce (případně „vytažení“ hnisu z rány). Heřmánek však pomáhá i při horečce, ulevuje od rýmy a podporuje pocení. Dále blahodárně působí na nervy - při nervozitě, výbušné náladě či celkové rozladěnosti ustaluje psychický stav.

Divizna velkokvětá - krásná rostlina, která svými žlutými květy pomůže od nemoci průdušek a plic, odhleňuje a navíc léčí sliznice. Pomáhá i při chrapotu či při zánětu hrtanu. Lze použít i ve formě obkladů pro revmatické a svalové problémy či na opuchliny.

Lípa velkolistá / srdčitá - přírodní pomoc proti chřipce (snižuje horečku a podporuje pocení), pomáhá ulevit i psychice (zejména pokud jste delší dobu pod stresem), pomáhá i s dýchacími cestami (průdušky).

Třezalka tečkovaná - antibakteriální bylina s širokým polem působení - pomáhá s psychickým neklidem, nespavostí, ulevuje při depresích, hysterii či neurózách. Pomáhá s regulací ženské menstruace (zejména srovnává nepravidelnost). Při použití květů v lněném oleji lze použít i jako pomoc při spáleninách (i slunečních) a opařeninách.

Kontryhel obecný - „ženská bylina,“ která se používá při poruchách menstruace (PMS, bolestivá či nepravidelná menstruace), při výtocích a jiných problémech v oblasti ženských pohlavních orgánů. Pomáhá ženám i v období menopauzy.

Řepík lékařský - významná protizánětlivá rostlina, pomáhá při zánětech v krku (např. i u angíny), pomáhá s chudokrevností nebo při těžkém trávení, jako mast ulevuje od bolestí způsobených křečovými žilami či revmatismem.

Mezi další byliny, které se sbírají v červnu patří:

  • řebříček obecný (pomáhá při menstruaci a bolestech břicha, zvyšuje srážlivost krve, působí protizánětlivě a též pomůže se žaludečními potížemi),
  • sléz lesní (záněty sliznic - od ústní dutiny po močový měchýř a žaludek, pomáhá při nemocech dýchacích cest),
  • jahodník obecný (listy před květem - při zápachu z úst, pomáhá s problémy s ledvinami či hemoroidy),
  • jablečník obecný (podporuje činnost srdce a trávicí trakt, zejména zmírňuje křeče, zvyšuje vylučování trávicích šťáv a žluči, pomáhá při průjmu a také působí při suchém kašli), 
  • pelyněk pravý (léčí celý trávicí systém, pomáhá proti zvracení, je protizánětlivý a působí i proti křečím při trávení),
  • šalvěj lékařská (přírodní antibiotikum), 
  • devětsil lékařský (před rozkvětem se vykopává kořen - působí při horečce, pomáhá pocení) či
  • jitrocel kopinatý (to je ten, který má tenké listy - odhleňuje, pomáhá při nemocech dýchacích cest, čistí krev a pomáhá s trávením - je z něj skvělý sirup).

V červenci si vzpomeňte ještě na dobromysl obecnou (pomáhá se žaludeční nevolností, záněty dásní a podporuje celkově trávení), měsíček lékařský (jako mast pomáhá s jizvami, odvar na omývání čistí rány i akné, jako čaj reguluje menstruaci a pomáhá s oslabenými játry) či levanduli (před úplným rozkvětem - pomáhá s migrénou, zklidňuje a je účinná i proti nadýmání)

O tom, jak s bylinkami zacházet si můžete přečíst v článku Léčivá příroda - jak uchovat jejich sílu.

A které byliny sbíráme v květnu či na podzim?

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1