Co s naším tělem dělá alkohol?

Co s naším tělem dělá alkohol?

K svátkům a přelomu roku jistě nějaká ta sklenka vína, piva či něčeho tvrdšího jistě patří. Ale věděli jste, co konzumace těchto nápojů dokáže s naším organismem?

Udělejme si jasno

Označení alkohol, které pro tyto nápoje používáme, není zcela přesný. Alkoholů totiž existuje více druhů. My pijeme takzvaný etylalkohol. Existuje však například i neslavně známý metylalkohol, který v menším množství způsobuje slepotu, ve větším pak smrt. Etylalkohol vzniká nejčastěji za pomoci kvašení, kdy se cukr mění na energii. Neředěný etylalkohol je tekutina čiré barvy a velmi silného zápachu. My ji však pijeme ředěnou, kdy dostává svůj typický alkoholický nádech.

Co způsobuje pití?

Skleničku nějakého toho dobrého pití si dáváme nejen kvůli jeho chuti, ale i vlivu na naši nervovou soustavu. Pokud požijeme alkoholických nápojů tak akorát, dostavuje se dobrá nálada, euforie, bezstarostnost. Jestliže to však s pitím přeženeme, příjemné pocity střídá únava, zkreslené vnímání, točení hlavy, závratě, někdy dokonce i deprese či agresivita. Při zcela nezřízené konzumaci pak hrozí otrava alkoholem. Je nutné dodat, že hranice těchto stavů je pro každého jiná, protože záleží i na schopnosti odbourávat alkohol.

Jak si s alkoholem poradí tělo?

Tento proces je vždy velmi individuální, protože je závislý i na naší tělesné konstituci (proto se ženy opijí rychleji než muži). Etylalkohol se vstřebává již v žaludku a pak především ve střevech. Díky speciálnímu enzymu se etylalkohol mění na následně na neškodnou kyselinu octovou, která je vyloučena z těla. Za kocovinu pak může právě tento proces a také dehydratace a pokles hladiny cukru v krvi.

Všeho moc škodí

Nadměrná konzumace alkoholu se podepisuje téměř na celém našem těle. Škodí játrům (rozvoj cirhózy), dále ale i ledvinám, mozku (častěji se objevuje mozková příhoda), slinivce břišní, srdci a cévnímu systému. Podepisuje se i na rozvoji nádorových onemocnění, kromě těch jednoznačně spjatých s alkoholem a často také kouřením (rakovina dutiny ústní, hltanu, hrtanu), se zřejmě podílí i na dalším rakovinném bujení (například rakovina prsu). Dochází totiž k narušení nejen imunitního systému, ale celého fungování organismu (tvorba a obměna krve, produkce hormonů apod.) Děsivý výčet? To však není vše. Dále se objevují tyto zdravotní komplikace:

  • podvýživa
  • špatné vstřebávání živin z potravy prostřednictvím střevní stěny
  • rozvoj epilepsie
  • záněty žaludku
  • neuropatie – odumírání nervových zakončení projevujících se například brněním prstů, nohy apod.
  • psychické potíže – rozvoj depresí, úzkostí, panických stavů

O závislosti na alkoholu si můžete přečíst v našem dalším článku: Závislost na alkoholu rozpoznejte včas.

Vliv alkoholu na mozek

Důsledky pití na fungování našeho mozku se zabýval nejeden výzkum, který odhalil zajímavá zjištění. Častější konzumenti alkoholu totiž dle speciálních  vyšetření měli některé části mozku menší, než tomu bylo u abstinentů. Jedná se především o čelní část mozku, která u alkoholiků byla až o 20% menší. Dokazuje to, že alkohol mnohdy nezvratně ničí neurony, které se po vysazení alkoholu umí obnovit jen částečně. V této části mozku se nacházejí centra pro krátkodobou paměť, koordinaci či emoce.

Sklenka neuškodí

Možná jste si teď řekli, že raději už se na alkohol ani nepodíváte, ale to není tak docela nutné. I když se o tom vědci stále dohadují a nemají tak úplně jasno, jednou za čas sklenka kvalitního červeného vína či piva neuškodí. Tyto nápoje navíc obsahují i další živiny zajímavé pro naše tělo. Jen je potřeba myslet na to, že nic se nemá přehánět!

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1