Červené nebo bílé?

Červené nebo bílé?

V letních měsících je vychlazené bílé víno velmi osvěžující. Večer k dobrému steaku si zase rádi dáte červené. Každý má ale jiné chutě a říká se, že k červenému vínu se musíte propít. My se podíváme na to, k čemu se jaké víno hodí. V čem se vína liší, jak vznikají a mnohé další.

Hlavní rozdíl

Kromě barvy hroznů, ze kterých se dělají jednotlivá vína, je zásadní rozdíl mezi červeným a bílým vínem v jejich kvašení. Respektive v tom, co se kvasit nechává. Bílé víno se před kvašením slisuje a odstraní se slupka i s jadérky. Při výrobě červeného vína se nechají kvasit rozdrcené hrozny i se slupkou. Dobrý příklad je Tramín červený, který se vyrábí z červených hroznů, ale jde o bílé víno. Bílé víno je možné vyrobit z různých barev hroznů. Naproti tomu červené pouze z hroznů modrých.

Červené víno

Pohár s rudým vínem byl od pradávna považován za výborný lék. Samozřejmě se víno nemůže konzumovat ve velkém, stále je to alkohol a ten se ve větším množství z léku stane spíše jedem. Navíc by se mělo konzumovat s jídlem, aby nebyl drážděn trávicí trakt. Doporučená dávka se pohybuje 1 dcl na 25 kg váhy. U zdravých žen to tedy vychází maximálně na 0,3 dcl a mužů o něco víc, na 0,4 dcl.

Červené víno obsahuje resveratrol, který se nachází ve vinných slupkách a jadércích. Proto se červené víno považuje za zdravější (bílé se zpracovává bez nich). Jde o přírodní antioxidant a polyfenol. Resveratrol má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Slouží jako prevence proti mnohým rakovinám (například prsu nebo prostaty), podporuje imunitní systém nebo upravuje krevní tlak, pomáhá s trávením, nervovým systémem, má antibakteriální a antivirové účinky a též podporuje plíce (například je chrání před chronickou bronchytidou). Konzumace červeného vína navíc snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Další významnou složkou červeného vína jsou taniny, které ve víně poznáme podle trpké a hořké chuti. Čím více hořké, tím více taninů. Jejich vliv na naše zdraví je opět velmi zásadní. Díky nim se například stahuje svalstvo i vlásečnice a škodliviny nepronikají do krevního oběhu. Dokáží také bojovat s bakteriemi v ústech a omezit tím tvorbu zubního plaku. Do vína se dostanou během zrání a z dřevěných sudů, obzvláště z barikových sudů. V červeném můžete kromě jiného najít také vitamin C, zinek, hořčík či beta-karoten.

Aby víno obsahovalo správný poměr zdraví podporujících látek, mělo by růst na místech s velkým množstvím slunečního svitu. Bohužel v České republice mnoho takových míst není, proto je z tohoto hlediska lepší sáhnout po francouzských či italských (například Sicilských) vínech.

Bílé víno

Krásně bílou barvu vína získáte, když rmut (hrozny bez stopek a jader) vylisujete a vzniklý mošt necháte zkvasit. Bílá vína vyrobená z červených a modrých hroznů se nazývají klarety. Co se týče chuti, bývají bílá vína ovocnější a svěžejší než ta červená. Suché bílé víno vám také může pomoci při hubnutí. Sice nemá vliv na samotný proces, ale zaženete jím chuť na jiné alkoholické nápoje. Po jeho požití nemusíte mít špatné svědomí. Fenolické látky, které bílé víno obsahuje, pomáhají plicím. Pokud tedy kouříte, začněte pít bílé víno. Suchá bílá vína pomáhají také proti zácpě a nadýmání.

Kombinujte je s jídlem

Každé víno se hodí k něčemu jinému. Červené víno se hodí ke steakům a celkově k červenému masu. Vepřové maso si zkombinujte s mladším červeným vínem. K hovězímu si raději dejte víno vyzrálé. Červené víno se podává i ke zvěřině, kachně nebo huse. K ovocným červeným vínům zakousněte i tvrdé sýry jako parmezán, Old Amsterdam, čedar atp. K lehkému červenému vám budou skvěle chutnat sýry kozí.

K bílému vínu se zase hodí ryby nebo drůbež. K suché variantě můžete přikusovat hermelín, camembert nebo jiné plísňové sýry. Bílé víno si vychutnáte i v kombinaci s ovocnými saláty nebo těstovinami.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1