Závislost na alkoholu rozpoznejte včas

Závislost na alkoholu rozpoznejte včas

Dáte si občas s přáteli skleničku? Nebo si těch skleniček dáte víc a ani u toho nemusíte mít společnost? Kde je hranice rozumného pití a kdy už se jedná o závislost? Alkohol je společností považován za prostředek, který zpříjemní volné chvíle, uvolní napětí a pomáhá nám se odreagovat. Problém nastane tehdy, když se sklenka alkoholu stane naším nejlepším přítelem, bez kterého si život neumíme a vlastně ani nechceme představit.

Závislost jako diagnóza

Závislost na alkoholu je onemocnění, odborníky označované jako chronické a recidivující. Základním charakteristickým znakem syndromu závislosti je touha. I když to může znít romanticky, jakákoliv závislost má k romantice opravdu hodně daleko. Nemocný vykazuje touhu, často silnou a někdy dokonce přemáhající, užívat alkohol či jiné návykové látky.

Už jde o závislost?

Podle Mezinárodní klasifikace nemocí (MKN-10) se o závislost jedná tehdy, jestliže se u člověka během jednoho roku vyskytují alespoň tři ze šesti diagnostických znaků závislosti.

  • Silná touha nebo bažení (craving) užívat alkohol. Toto bažení je tak silné, že ho člověk zkrátka není schopen ovládat.
  • Závislý má potíže v kontrole užívání látky, zejména co se týká začátku a ukončení pití a v kontrole množství alkoholu.   
  • Závislý člověk má tělesný odvykací stav, tzv. absťák, pokud přeruší nebo ukončí konzumaci alkoholu. Alkohol je u závislého užíván se záměrem zeslabit nebo odstranit velmi nepříjemné tělesné odvykací příznaky.
  • U závislého dochází k nárůstu tolerance, kdy organismus vyžaduje vyšší dávky, aby se dosáhlo účinku původně vyvolaného nižšími dávkami. Lidé závislí na alkoholu si často udržují určitou „hladinku“ alkoholu v krvi, aby předešli odvykacím potížím. Často ke konzumaci dochází ráno po probuzení, aby vůbec byli schopni fungovat.
  • Zanedbávání jiných potěšení nebo zájmů. Závislý veškerý svůj čas věnuje získávání a užívání alkoholu. Nezanedbává jenom své zájmy, ale především rodinu a zaměstnání.
  • Závislý pokračuje v užívání alkoholu, ačkoliv jsou mu známy škodlivé následky.

„Stydím se, že piji.“

Pokud byste hledali vysvětlení závislosti na alkoholu, narazíte na odborné publikace, které vysvětlují závislost na mnoha a mnoha stránkách. Naprosto dokonalé, jasné a stručné vysvětlení závislosti bychom našli v knize Malý princ, autorem je Antoine de Saint-Exupéry.

Na další planetě bydlil pijan. Návštěva u něho byla velice krátká, ale malého prince hodně rozesmutnila.

„Co tady děláš?" řekl pijanovi, který seděl mlčky před řadou prázdných a řadou plných lahví.

„Piji,“ odpověděl pochmurně pijan.

„A proč piješ? zeptal se malý princ.

„Abych zapomněl,“ řekl pijan.

„Nač abys zapomněl?“ vyzvídal malý princ a užuž ho začínal litovat.

„Abych zapomněl, že se stydím,“ přiznal se pijan a sklonil hlavu.

„A zač se stydíš?" vyptával se dále malý princ, protože by mu byl rád pomohl.

„Stydím se, že piji!“ dodal pijan a nadobro se odmlčel.

A malý princ zmaten odešel.

Dospělí jsou rozhodně moc a moc zvláštní, říkal si v duchu cestou.

 

Závislost se projevuje v mnoha podobách. Přečtěte si také:

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1