Léčivá příroda 4 - podzim a jeho plody

Léčivá příroda 4 - podzim a jeho plody

Podzim přináší mnoho plodů na zahradách. Ani přírodní lékárna nezůstává pozadu a začíná vydávat další ze svých darů. Už se povětšinou nejedná o květy, natě a listy, jako byla možnost sběru v uplynulém období, tentokrát jsou to spíše kořeny, plody a oddénky. Pojďme se na ně podívat.

Kostival lékařský - sbírá se kořen, ze kterého se buď dělají obklady a nebo masti - pomáhá při zánětech svalů, nebo chronických bolestech kloubů  a kostí, je vhodný i jako podpůrná kůra při rekonvalescenci po zlomeninách. Pozor, poměrně zdárně barví!

Čekanka obecná (kořen) - kdo by neznal Karo. Ano, základem této „kávy“ je právě čekanka. Je to doslova životabudič, který navíc pomáhá podporovat játra, ledviny, ulevuje při zácpě či nechutenství a je podporou při zánětech močových cest. Většinou se připravuje jako odvar.

Černý bez (plod) - černý bez je skvělý jako podpora při nemocech dýchacích cest (přidat sušený do odvaru) a nebo šťáva z něj pomáhá na migrény či nadýmání.

Libeček lékařský (kořen) - většina z nás zná list, který se přidává do polévek, salátů a nebo na vařený brambor. Kořen však pomáhá při nadměrném pocení a navíc podporuje kardiovaskulární systém (srdce a cévy).

Chmel otáčivý (květ) - ačkoli na to mnoho z nás zapomnělo, chmel patří mezi rostliny s léčivými účinky, pokud se z něj uvaří odvar (nikoli pivo) pomůže s nervovým systémem (podrážděnost či nespavost). Můžete si z něj udělat i relaxační koupel, která má navíc posilující účinky.

Křen selský - o křenu jsme vám již psali, pro připomenutí zmíníme že je velkým zásobníkem vitamínu C, navíc v něm jsou také železo, vápník či hořčík. Je skvělý při zánětu dýchacích cest, pomáhá od kašle nebo při zánětu močových cest (působí močopudně). Má také antibiotické účinky. Ve formě obkladů jej vhodný na bolesti zad nebo revmatické potíže.

Pýr plazivý (oddének) - většina lidí tuto rostlinu zná z vyjmenovaných slov a zahrádkáři na ni pořádně nadávají. Plazí se totiž rychle a většinou ne tam, kam si zahrádkář přeje. Přesto v sobě nese dar pomoci při revmatismu či kožních vyrážkách. Může být prospěšná i při zánětech ledvin.

Šípková růže (plod) - šípek je skutečnou zásobárnou vitamínu C, pomůže při podzimním proměnlivém počasí ochránit naše tělo před mnohými bacilovými útočníky. Můžete z něj udělat nejen čaj, ale třeba marmeládu!

Výčet rozhodně není úplný a při používání jakýchkoli prostředků je třeba zvážit svůj aktuální stav. Nicméně věříme, že vás náš seriál podpoří v malé obhlídce svého okolí, zda v něm objevíte některou z léčivek.

Jak s bylinami správně zacházet se můžete dočíst v díle Léčivá příroda - jak uchovat její sílu. O bylinách, které sbíráme v květnuv letních měsících se můžete dočíst v předchozích částech seriálu.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1