Jaké jsou pravdy a mýty o lidské reprodukci?

Jaké jsou pravdy a mýty o lidské reprodukci?

Počít a donosit zdravé dítě není něco naprosto samozřejmého. Zatímco neplodné páry, které podstupují léčbu, to moc dobře vědí, spousta lidí si myslí, že si dítě mohou „pořídit“ téměř kdykoliv. Co se o lidské reprodukci říká a co z toho je pravda?

Mladý člověk může mít děti kdykoliv

Ne. Ačkoliv problémy s početím trápí především páry v pozdějším věku, neplodnost se týká i mladých. Příčinou neplodnosti u mladých lidí mohou být ovulační selhání, mechanická bariéra v reprodukčním systému, imunologický faktor, genetické příčiny, infekce, endometrióza nebo syndrom polycystických ovárií. Na některé z příčin neplodnosti se přijde teprve po neúspěšných snahách o dítě.

Plodnost klesá s věkem

Ano. Odkládat rodičovství se nevyplácí především ženám, ale problémy s horší plodností mohou mít i starší muži. Ženy mladší 30 let mají každý měsíc 20% šanci na otěhotnění. Ve věku 40 let ovšem tato šance klesá na pouhých 5 %. U žen, které mají partnera staršího 45 let, roste podle odborníků pravděpodobnost potratu a výskytu některých typů onemocnění u potomků.

Neplodnost je problémem pouze žen

Ne. To je velký mýtus, který vyvrátila řada studií a výzkumů. „Problémy s neplodností jsou přibližně ve čtyřiceti procentech případů způsobeny mužem, problémy na straně ženy zjistí lékaři taktéž zhruba ve čtyřiceti procentech případů. Ve zbylých dvaceti procentech jsou problémy s početím způsobeny kombinací různých faktorů u obou partnerů. V některých případech se i přes využití špičkových technologií nepodaří důvod neplodnosti zjistit,“ popisuje sexuolog MUDr. Pavel Turčan.

Problémům s neplodností je možné předcházet

Ano. Ženy i muži by se měli zajímat o své zdraví dříve, než se rozhodnou založit rodinu. Určitě se vyplatí udržovat si zdravou tělesnou hmotnost, věnovat dostatek času pohybu, nekouřit a omezit konzumaci alkoholu. Zásadní vliv má také psychická pohoda a vyhýbání se dlouhodobému stresu. Pokud jde speciálně o muže, negativní vliv na tvorbu spermií má řada činitelů, které lze do jisté míry ovlivnit. „Mužské zdraví ohrožuje například nošení mobilních telefonů v kapse, které neustále vysílají a přijímají signály. Obdobný vliv na plodnost má rovněž práce s notebookem nebo tabletem na klíně, ty navíc oblast genitálií zahřívají, čímž tvorbu spermií dále poškozují,“ tvrdí sexuolog Turčan.

Žena by měla sledovat své plodné dny

Ano. Největší naději na početí dítěte mají ženy v době od pěti dní před ovulací do dne ovulace samotné. Pohlavní styk párů v tomto období zvyšuje šanci na otěhotnění.

Početí prvního dítěte neznamená, že se to bude dařit i s druhým

Ano. Páry, které počaly své první dítě přirozenou cestou, mohou mít problém s početím dalšího dítěte. Říká se tomu sekundární neplodnost. Příčinou sekundární neplodnosti může být leckdy vyšší věk a s ním související změna zdravotního stavu.

Pomocí metod umělého oplodnění otěhotní každý

Ne. Řada párů, jimž se nedaří počít dítě přirozenou cestou, vnímá asistovanou reprodukci jako zaručený způsob, který jim pomůže k založení rodiny. Léčba neplodnosti ale vždy úspěšná není, podle lékařů se vytouženého miminka dočká přibližně 80 % rodičů. „Specialisté na asistovanou reprodukci bohužel neumí dělat zázraky. U 20 procent párů není léčba úspěšná třeba proto, že se rozhodnou nevyužít možnost přijetí darovaných vajíček, nebo se jednoduše rozejdou,“ říká odborník na reprodukci MUDr. Štěpán Machač, Ph.D., z IVF Clinic.

Na věku při umělém oplodnění nezáleží

Ne. Novinové články o hollywoodských herečkách, které porodí první dítě po čtyřicítce, vzbuzují dojem, že otěhotnět lze v jakémkoli věku. Není to pravda. Příroda je v tomto ohledu přísnější k ženám, u nichž každý další rok odkladu těhotenství snižuje šance na početí. „V asistované reprodukci je léčba označená jako úspěšná, jestliže se na jejím konci narodí zdravé dítě. U žen do 35 let se úspěšnost pohybuje mezi 20 a 30 %, po 35. roku klesá pod 20 % a pacientky starší 40 let mají pouze 10% šanci na úspěch,“ vysvětluje IVF specialista MUDr. Tomáš Bagócsi.

Zdroj: mojereprodukcnizdravi.cz

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1