Endometrióza - pohroma, která trápí i mladé ženy

Endometrióza - pohroma, která trápí i mladé ženy

Slovo endometrióza je odvozeno od latinského výrazu endometrium – výstelka dutiny děložní. Je to onemocnění, při kterém se částečky výstelky nacházejí mimo dělohu. Například ve vaječnících, vejcovodech, močovém měchýři, tlustém střevě, vzácněji také v plicích nebo mozku. Jedná se o nejčastější gynekologické onemocnění žen v reprodukčním věku provázené výraznou a dlouhotrvající bolestí, které je i jednou z možných příčin neplodnosti.

Přesnou odpověď na otázku, jak endometrióza vzniká, medicína dosud nezná. Jedno je však jisté – k tomu, aby nemoc propukla, je nutná menstruace. Z toho vychází implantační teorie, která říká, že za endometriózu může tzv. zpětná menstruace. Co to znamená? Za běžných okolností se děložní sliznice vlivem hormonálních změn vyplavuje z dělohy pochvou a žena začíná menstruovat. V tomto případě jsou však částečky děložní výstelky vyplaveny vejcovody také do dutiny břišní, kde může dojít k jejich „zahnízdění“ (neboli implantaci). Procházejí potom stejným hormonálním procesem, který se odehrává v děloze. Jiná teorie mluví o přeměně některých buněk v dutině břišní na buňky podobající se endometriu, k níž může dojít kvůli opakovaným zánětům nebo v důsledku reakce na vyšší hladinu estrogenů. Odborníci také nevylučují, že endometrióza může vzniknout po operaci, císařském řezu nebo laparoskopii.

Typické příznaky? Bolest a zase bolest

Nejčastějším příznakem endometriózy je bolest: 50–90 % žen, které trpí endometriózou, si stěžuje na silně bolestivou menstruaci, 25–50 % pacientek uvádí bolest při pohlavním styku a 30–50 % žen dlouhotrvající bolest v oblasti pánve. Někdy je v moči přítomna krev.

Podle toho, kde jsou umístěna ložiska endometriózy, rozlišujeme čtyři základní typy. U peritoneální endometriózy se částečky endometria vyskytují na pobřišnici v podobě skvrn, které dosahují velikosti až několika milimetrů. Pro ovariální endometriózu je typický výskyt ložisek na povrchu vaječníku. Mohou se však ponořit i dovnitř a vytvořit cystu velkou až několik centimetrů. Při endometrióze rektovaginálního septa jsou ložiska umístěna v přepážce mezi pochvou a konečníkem, kde dochází k tvorbě tuhých uzlíků. Nachází-li se ložiska uvnitř děložní svaloviny, mluvíme o tzv. adenomyóze, pro kterou je typické zvýšené děložní krvácení, bolestivý sex i menstruace a chronická pánevní bolest.

Chirurgická léčba pomocí laparoskopie

Endometriózu lze řešit buď chirurgicky, nebo konzervativně pomocí hormonálních léků. Chirurgická operace se obvykle provádí laparoskopicky (stejná metoda se používá také ke stanovení diagnózy). Lékař udělá pacientce v celkové narkóze malý řez pupeční jamkou, kterým vsune dovnitř optický přístroj spojený s videokamerou. Díky tomu si může detailně prohlédnout všechny orgány v oblasti pánve a břicha. Laserem poté odstraní co nejvíc zánětlivých ložisek a rozdělí případné srůsty.

Hormonální terapie navozuje menopauzu

Hormonální léčba dosahuje 80–90% úspěšnosti, problém však je, že až u 50 % žen se do roka od ukončení léčby nemoc znovu objeví. A jsou zde i další nevýhody. Pacientkám jsou podávány preparáty, kvůli kterým se hladina estrogenu pohybuje přibližně ve stejné výši, jako kdyby byly v přechodu. Proto se pak často objevují příznaky typické pro toto období (návaly horka, poruchy spánku, náladovost, úzkost, depresivní stavy, migrény a další). Součástí konzervativní léčby bývá také hormonální antikoncepce, která tlumí aktivitu ložisek endometriózy a snižuje bolest.

Přírodní cestou proti endometrióze

Mnoho žen s touto diagnózou se dnes stále častěji zajímá o přírodní metody léčby, které nabízejí mnohem šetrnější pomoc.

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny: tlumí bolest a zpomalují růst endometriální tkáně. Bohatým zdrojem jsou tučné mořské ryby (losos, makrela, sardinky, tuňák, ančovičky), mořské řasy, ořechy, různá semínka (konopná, sezamová, chia) a pupalkový olej.

Flavonoidy: rostlinné látky, které dokážou blokovat enzym aromatázu – ten mění mužský pohlavní hormon testosteron na estrogeny. Najdete je v některých druzích zeleniny (hlavně v celeru a petrželi).

Drmek obecný: bylina, která harmonizuje funkci všech pohlavních hormonů (od estrogenů a progesteronu přes mužské pohlavní hormony až po prolaktin, který ovlivňuje tvorbu mateřského mléka).

Ostropestřec mariánský: regeneruje játra a pomáhá jim zpracovávat estrogeny.

Přeslička a kopřiva: obsahují oxid křemičitý, který zastavuje krvácení a napomáhá regeneraci sliznic.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1