Připravte své tělo na ochlazení

Připravte své tělo na ochlazení

Máte obavy, že jako každý rok skončíte na podzim v posteli s chřipkou nebo zánětem močových cest? Nemalujte čerta na zeď. Pokud budete cíleně posilovat svůj imunitní systém, virózy i záněty se vám během chladných měsíců vyhnou širokým obloukem. Začněte třeba tím, že si občas k obědu uvaříte česnečku a ke svačině sezobnete misku sušených brusinek.

I když si to většinou neuvědomujete, ve spíži najdete celou řadu potravin, které působí jako účinná přírodní antibiotika a dají se užívat i preventivně k posílení imunity, jako ochrana před nadcházejícím obdobím chřipek.

Popíjejte česnekové mléko

Obsahuje více než 200 účinných látek. Nejznámější z nich je alicin, který si poradí téměř se všemi druhy bakterií. Česnek nejlépe zabírá syrový – alicin se totiž uvolňuje při narušení povrchové struktury stroužku, to znamená v momentě, když se do něj zakousnete nebo ho rozříznete. Máte-li dost odvahy, schroupejte denně 2–3 stroužky. Pokud vám syrový česnek nedělá dobře na žaludek, pokrájejte nadrobno jeden stroužek, vložte do hrnečku s horkým mlékem, promíchejte a nechte 15 minut louhovat. Potom sceďte a popíjejte třikrát denně.

Dejte si zdravou svačinku

Brusinky by do svého jídelníčku měla povinně zařadit každá žena, kterou trápí opakované záněty močových cest. Látky obsažené v zářivě červených bobulkách zabraňují usazení a rozmnožení bakterií, které způsobují záněty, neboť znemožňují jejich přilnutí ke stěnám močového měchýře. Brusinky je nejsnazší konzumovat sušené. Malá miska ale bohatě stačí. Brusinky totiž obsahují kyselinu šťavelovou, jejíž nadbytek může zapříčinit vznik ledvinových kaménků.

Vsaďte na třapatku a lichořeřišnici

V rámci prevence lze užívat také tinkturu z echinacey (třapatka nachová), která obsahuje látky, jež mají schopnost aktivovat bílé krvinky. Můžete si ji vyrobit  i doma: 100 g kořene přelijte 500 ml čistého 60 % lihu a za občasného protřepání nechte v uzavřené nádobě při pokojové teplotě týden odstát. Výluh přefiltrujte a užívejte lžičku ráno nalačno.

Máte zahrádku? Možná, že pěstujete lichořeřišnici větší, která kvete od začátku léta až do prvních mrazíků. Mezi zahrádkáři je tato okrasná jednoletka velmi oblíbená, přesto mnozí vůbec netuší, jaký je to poklad. Lichořeřišnice zabírá  proti všem ze 46 kmenů bakterií Staphylococcus pyogenes aureus, které vyvolávají záněty močových cest a ledvin, dále proti salmonele a streptokokům. Léčivá (a zároveň jedlá) je prakticky celá. K přímé konzumaci se hodí čerstvé listy, květy i semínka – ideálně pro zpestření salátů (chutnají podobně jako řeřicha), do sýrových a vaječných pomazánek, do polévek nebo třeba na chleba s máslem.

Zařaďte více záhřevných potravin

Účinným způsobem, jak ve zdraví a pohodě zvládnout přechod na chladnější období, je také úprava jídelníčku. Na podzim byste se měli vyhýbat syrové a ochlazující stravě (ovocné saláty, čerstvé šťávy, zmrzlina, melouny apod.) a naopak zařadit potraviny, které vás zahřejí – velmi vhodná je cizrnová, dýňová či fazolová polévka a silné masové vývary. Přidejte i záhřevné koření, které podpoří trávení: zázvor, hřebíček, kmín, koriandr, kardamom. Den je vhodné začít teplou snídaní, například obilnou kaší (ne jogurtem z ledničky, jak bývá v řadě domácností běžným zvykem).

Nezapomeňte ani na pravidelný přísun ovoce a zeleniny, které by však měly být lehce tepelně upravené. Tradiční čínská medicína doporučuje zařadit také mírně kyselé potraviny, které napomáhají stahování povrchu těla a uzavírání pórů, abyste zbytečně neztráceli teplo: kysané zelí, nakládanou zeleninu, olivy, ocet, švestky nebo kváskový chléb. Velmi vhodné jsou také potraviny s Omega-3 mastnými kyselinami (tučné mořské ryby, řasy, avokádo či semínka), které přirozeně vaši imunitu podpoří. Protože ne vždy je přísun Omega 3 dostatečný je vhodné zvážit i zařazení potravinových doplňků. Návod, jak poznat kvalitní Omega 3 jsme připravili v samostatném článku.

Mějte nohy v teple a často větrejte

Jednoduchou prevencí proti nemocem jsou teplé ponožky. V okrajových částech těla je krevní oběh výrazně zpomalený a velmi často tak dochází k rychlému prochladnutí, což má za následek vznik onemocnění. Imunitě nesvědčí ani přetopené místnosti. Dbejte na to, aby pokojová teplota nepřesahovala 22° C (v ložnici ideálně 18° C) a pravidelně větrejte. Na topení můžete umístit nádoby s vodou. Vzduch v místnosti zvlhčí i větší pokojové rostliny. Vynikajícím preventivním prostředkem je také smích, při kterém dochází k vyplavování endorfinů. Ty působí pozitivně nejen na duševní pohodu, ale i fyzickou kondici. Ostatně, mnoho viróz chytneme často právě kvůli oslabené psychice.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1