Víte, co znamená syndrom malé sukně?

Víte, co znamená syndrom malé sukně?

Nemůžete dopnout knoflík u své oblíbené sukně nebo u kalhot? Možná jste si v poslední době dopřávala víc dobrot, než je zdrávo, nebo jste jen prostě zajídala předvánoční stres. Jestliže však jíte a hýbete se pořád stejně, a přesto se nevejdete do věcí, které jste ještě nedávno v pohodě oblékla, měla byste zpozornět. Může se totiž jednat i o příznak nádorového onemocnění.

Tzv. ovariální karcinom neboli zhoubné onemocnění vaječníků je velmi zákeřná choroba, jejíž diagnózu si každý rok v České republice vyslechne více než 900 žen a která má nejvyšší úmrtnost mezi všemi gynekologickým nádory. Zatím, bohužel, neexistuje spolehlivá metoda, která by nemoc dokázala zachytit v rané fázi, kdy je ještě určitá naděje na vyléčení. Proto je nesmírně důležité naslouchat svému tělu a vyhledat lékaře včas, i když třeba máte pocit, že jde o banální záležitost (starost o zdraví banální rozhodně není).

Pálení žáhy, únava i krátký dech

Rakovina vaječníků se v počátcích nijak neprojevuje. Teprve ve chvíli, kdy nádor naroste do takových rozměrů, že začne utiskovat okolní orgány, se objevují bolesti a objem břicha citelně  narůstá (proto syndrom malé sukně). K dalším typickým příznakům patří: nadýmání, pálení žáhy, poruchy vyprazdňování stolice, pocit častého nucení na močení, ztráta chuti k jídlu, pocit plnosti, nevolnost a zvracení, nechtěný úbytek hmotnosti, obtížné dýchání (pocit krátkého dechu), únava, snížená výkonnost a poruchy menstruačního cyklu. To jsou samy o sobě příznaky, nad kterými nejedna žena ledabyle mávne rukou. Pokud však u sebe takové problémy pozorujete, na nic nečekejte a navštivte svého gynekologa. V mnoha případech se hraje o čas, potažmo o život.

Riziko zvyšuje genová mutace

V rozvoji tohoto onemocnění hraje velkou roli dědičnost. Příčinou zvýšené pravděpodobnosti vzniku syndromu malé sukně je genová mutace BRCA1 a BRCA2 (dědičný syndrom nádorů prsu a vaječníků), kterou trpí každý osmistý Čech – ženy i muži. U žen s touto mutací je až 30krát vyšší riziko vzniku rakoviny vaječníků, ale také 10krát vyšší riziko, že onemocní rakovinou prsu. Jestliže máte ve vaší rodině ženy, které měly tento problém, zkonzultujte se svým lékařem možnosti genetického testování.

Moderní léky brání recidivě

Co se týče případné prevence, současná medicína dosud nemá v tomto ohledu žádná doporučení. U žen s potvrzenou genovou mutací BRCA1 nebo BRCA2 jsou však možné preventivní operace, které riziko významně snižují. Jedná se o odstranění vaječníků a vejcovodů, případně i dělohy. Rakovina vaječníků se léčí také pomocí chemoterapie. Léčebné postupy jsou dnes často kombinovány s biologickou léčbou. Průlomem v terapii jsou tzv. PARP inhibitory – nová skupina léčiv, která zabraňují častému návratu onemocnění a můžou být podávána pacientkám s rakovinou vaječníků s genovou mutací BRCA1 nebo BRCA2. 

Kde hledat informace

Ženy, které onemocněly zhoubným gynekologickým nádorem, podporuje Pacientská organizace Veronica. Na stránkách pacientska-organizace.cz si můžete přečíst příběhy žen, které onemocněly, a získat cenné informace od našich předních lékařů.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1