Úplně nejčastější ze srdečních nemocí je akutní infarkt. Leckdy si za něj můžeme sami, protože náš životní styl je zoufalý. A také je prokázáno, že v zemích, kde se lidé hodně věnují prevenci, je úmrtnost na srdečně cévní nemoci významně nižší, než u nás. Co tedy můžeme ovlivnit a jaká předsevzetí pro zdravé srdce začít hned teď dodržovat?
Asi není větší zlo pro naše tělo, než jeho neustálé zásobování vdechovanými zplodinami z cigaretového kouře. Bez diskuzí prostě típněte svou poslední cigaretu. Jestli se na to sami necítíte, vyhledejte pomoc v centrech pro odvykání závislosti na tabáku. Nebo se zeptejte v lékárně, protože řada z nich takovéto poradenství zdarma poskytuje. Mějte na paměti, že žádný lék nedokáže snížit úmrtnost o 25 – 50 %, jako to umí přerušení kuřáckého zlozvyku. Zkuste se inspirovat i článkem 10 tipů, jak přestat s kouřením.
Podle vědců mohou i dvě jídla týdně obsahující rybí maso pomoci omezit riziko vzniku infarktu. Dávejte si tedy pravidelně porce olejnatých ryb, jako je losos nebo makrela. Tyto ryby jsou obzvlášť bohaté na dvě omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které se označují zkratkami EPA a DHA. Jestli ale nemůžete ryby ani cítit, nebo se vám do jídelníčku z nějakého důvodu nevejdou, určitě si pořiďte a užívejte kvalitní doplněk stravy, který vám nezbytné omega 3 kyseliny bude dodávat.
Správnou výživou, tedy jídlem bohatým na rostlinné a rybí tuky, kvalitní bílkoviny (protein), vlákninu a spoustu zeleniny, ovlivníte hned několik rizikových faktorů pro vznik srdečních onemocnění. Když snížíte ve svém jídle obsah živočišných tuků, soli a cukru, určitě se zlepší váš krevní tlak, hladina cukru a tuků v krvi a samozřejmě to bude i snazší, pokud jde o boj s nadváhou.
Už dlouho je studiemi prokázáno, že je lepší být „fat and fit“, tedy oplácaný, ale v kondici, než hubený a tělesně nezdatný. Při pravidelném pohybu si srdce i cévy lebedí. Ostatně mnozí lékaři již staví důležitost pohybu pro zdraví na vyšší příčku než to, co jíte. Jen samotné pomalé chození ale nepomůže. Hýbejte se pravidelně alespoň pětkrát týdně po dobu delší než půl hodiny, protože teprve po třiceti minutách se vám začnou spalovat tuky.
Rizikové faktory srdečních onemocnění jsou doslova notoricky známé. Přesto je spousta lidí u sebe nesleduje, a pak se diví následkům. Když zajdete jednou ročně ke svému praktikovi na preventivní prohlídku, zkontroluje vám krevní tlak, hladinu cukru v krvi, neboli glykémii a také výši krevních tuků: jak hodného HDL cholesterolu, tak zlého LDL cholesterolu, který má při zvýšené hladině na svědomí usazování aterosklerotických plátů v cévách. Když lékař zjistí, že laboratorní hodnoty nejsou dobré, může včas zahájit opatření, která vaše srdce do budoucna ochrání.
O srdci si můžete přečíst i v našich dalších článcích: