Zdraví pod lupou: Když vám křeče v lýtkách nedají spát

Zdraví pod lupou: Když vám křeče v lýtkách nedají spát

Křeče v lýtkách už asi zažil každý z nás. V danou chvíli pomůže jedině protažení. Je ale hodně věcí, které můžete dělat preventivně, abyste měli zdravé nohy a lehký krok.

Co všechno způsobuje křeče v lýtkách?

Může to být cokoli, od teploty v pokoji, přes únavu, křečové žíly, až po nedostatek živin a hydrataci pro svaly. Proč nás nejčastěji trápí křeče v lýtkách a ne jinde? Protože dolní končetiny jsou nejvíc zatížené. Řešením však není více sedět nebo ležet, pohyb naopak pomáhá svaly prokrvit, a díky tomu se do nich dostane více živin. Křeče v lýtkách totiž způsobují i zkrácené svaly!

Máte dostatek minerálů?

Křeče mají velice často příčinu v chybějících minerálech, je to hlavně hořčík a vápník. Hodně důležitá je vzájemná vyváženost těchto minerálů, protože spolupracují. Díky vápníku se sval dokáže stáhnout, hořčík pak působí opačně – pomáhá svalům uvolnit se. Oba minerály mají v našem těle mnoho dalších funkcí, takže pokud jich máme málo, na svaly se prostě už nedostane.

Trápí vás křeče už delší dobu? Určitě to tak nenechte. Skutečně vám mohou chybět minerály v důsledku nějaké choroby, což sami doma nepoznáte. Proto je vhodné navštívit lékaře a své zdravotní potíže s ním konzultovat.

Co jsou to metličkové a křečové žíly?

Metličkové žíly se objevují už v poměrně mladém věku. Můžete pozorovat červené až fialové tenké žilky na povrchu kůže. Jde o nejlehčí formu křečových žil, takže pro nás můžou být prvním signálem pro to, abychom svým nohám věnovali péči.

Metličkové i křečové žíly se dělají proto, že cévní stěna nefunguje, jak má. Ztrácí pevnost a pružnost, takže se místy mohou rozšiřovat, a tím pádem se zhorší i průtok krve. Pokud se to stane u větších žil, vznikají hrbolky, kterým říkáme křečové žíly.

Zatímco metličky jsou spíš estetickým problémem, křečové žíly doprovází svědění, pocit těžkých nohou, zmíněné křeče nebo otoky. Obojímu lze dobře předcházet:

  • vyvarujte se dlouhému sezení nebo stání
  • pravidelně se hýbejte, nebo si doma zacvičte
  • nenoste vysoké podpatky a pořiďte si boty s pevnou klenbou
  • do stravy zařaďte pohanku, která je vynikající na cévy
  • zauvažujte nad doplňováním hořčíku a vápníku

Pořiďte si správnou obuv a vyrazte do přírody!

Myslíte si, že nosíte kvalitní a správné boty? Pokud neposkytují dobrou podporu pro klenbu a dostatek prostoru pro celé chodidlo, pocítíte to časem na celých dolních končetinách. Správné boty a dostatek pohybu jsou prevencí křečí. Co třeba chodit do práce pěšky, nebo si udělat režim a 2x týdně se vydat na procházku do lesa? Zapojit se můžete i do naší pohybové výzvy, jejímž tématem je tento měsíc právě chůze.

Proti křečím pomáhá dodržování pitného režimu

Dospělý člověk by měl vypít zhruba 2 litry čisté vody denně. Lidé mívají problém vypít jak celé množství tekutin, tak vyřadit slazené nápoje a nahradit je vodou. Pitný režim by se ale opravdu neměl skládat z limonád, džusů, kávy nebo nejrůznějších ochucených nápojů, hlavní podíl by měla tvořit neochucená voda, nebo minerálka.

Voda se dostává do každé buňky našeho těla, pomáhá nám vyplavovat škodliviny a udržovat v organismu rovnováhu. Proti křečím je skvělé pít minerální vody, klidně střídat různé druhy.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1