Metličky nejsou jen kosmetická vada. Zameťte s nimi, dokud je čas!

Metličky nejsou jen kosmetická vada. Zameťte s nimi, dokud je čas!

Léto je obdobím šortek a krátkých sukní, které jsou sice moc příjemné na nošení, ale zároveň odhalí i každou nedokonalost, jako jsou třeba drobné namodralé žilky (tzv. metličky) prosvítající těsně pod kůží a vzhledem připomínající malé pavučinky. Také si myslíte, že jde jen o nepodstatný estetický nedostatek? Vždyť metličky nebolí a má je i většina vašich kamarádek, které tento problém nijak neřeší. To je možná pravda, ale jak se říká, každá mince má dvě strany – zdánlivě neškodné modré žilky totiž obvykle signalizují začínající chronické žilní onemocnění.

Pobolívají vás občas nohy, zdají se vám těžké a oteklé, nebo máte pocit, jako by se vám v nich hemžilo celé mraveniště? Chronické žilní onemocnění probíhá v několika stadiích a výše uvedené potíže, jakkoli vám připadají nepodstatné, patří mezi typické první příznaky. Poté zpravidla následují právě ony metličkové žilky. Nejčastěji se objevují na lýtkách a zevních stranách stehen a jsou důkazem toho, že žilní stěny ztrácí svou elasticitu, jsou náchylnější ke vzniku větších křečových žil a žilní nedostatečnosti.

Nepřehánějte to se sluníčkem

V případě, že zaregistrujete některé z počátečních příznaků (bolest nohou, pocit napětí, tíhy a mravenčení, otoky nebo křeče), zajděte za svým lékařem, který vám doporučí vhodnou léčbu a navrhne konkrétní režimová opatření, v těžších případech případně venofarmaka. Výraznou podporou jsou i produkty s Omega 3 mastnými kyselinami, které blahodárně působí na náš krevní oběh. Metličky nepodceňujte, prvotní příznaky onemocnění totiž mohou rychle přejít v závažnější zdravotní komplikace.

Za výskytem metliček stojí z velké části genetická dispozice, se kterou jen stěží něco uděláte. Významnou roli zde však hraje i celá řada dalších vlivů – nadváha, nedostatek pohybu, časté a dlouhodobé sezení či stání, hormonální nerovnováha, užívání kombinované hormonální antikoncepce s estrogeny, kouření, ale také přílišné vystavování se slunečním paprskům (UV záření totiž poškozuje kolagen, kterým jsou tvořeny stěny drobných cév).

Zacvičte si v práci pod stolem

Chcete-li předejít vzniku metličkových žilek, zařaďte do svého denního programu nějakou fyzickou aktivitu (vhodné je například plavání, chůze nebo jízda na kole), snažte se udržovat optimální tělesnou váhu, co nejčastěji nechte nohy odpočívat ve zvýšené poloze, noste volné oblečení a pohodlnou obuv s podpatkem vysokým maximálně 3 centimetry. Každý den si osprchujte nohy chladnou vodou (teplá sprcha či koupele jsou naopak zcela nevhodné), a kdykoli je to možné, trochu si je protáhněte. Mnoho cviků se dá provádět i vsedě při práci, aniž by si toho někdo všiml. Vyzkoušejte třeba následující:

  • Střídavě se opírejte o špičky chodidel a prsty.

  • Pohybujte chodidly nahoru a dolů tak, abyste se střídavě dotýkala země pouze patou nebo špičkou.

  • Opřete se o paty a špičky chodidel natáčejte střídavě k sobě a od sebe.

  • S patami opřenými o zem opisujte špičkami malé kroužky, nejdříve jedním a pak druhým směrem.

  • Natáhněte nohy před sebe a postupně propínejte a krčte chodidla střídavě jedné a druhé nohy.

  • S nataženýma nohama stlačujte malý míček umístěný mezi kotníky.

  • Střídejte chůzi po různých částech chodidla – po patách, špičkách, pravé nebo levé hraně chodidel.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1