Pohodové astma? I tak to může být!

Pohodové astma? I tak to může být!

Na astma lidé ještě v polovině minulého století umírali. Pak se podařilo odhalit jeho příčinu a od toho byl jen krůček k nastavení dobré léčby. Pokud ji dnes astmatik dodržuje, není v drtivé většině případů důvod, proč by ho nemoc měla nějak omezovat.

Astma je chronické onemocnění průdušek, které zatím není vyléčitelné. Na to, že jeho podstatou je zánětlivá reakce v dýchacích cestách, způsobená buď alergií, nebo poruchami imunity, přišli odborníci až na začátku 90. let minulého století. Vysokým dávkám kortikoidů, které jediné dosud tlumily astmatické záchvaty a způsobovaly těžké nežádoucí vedlejší účinky, konečně odzvonilo. Na řadu přišla preventivní protizánětlivá léčba. Díky ní dnes mohou astmatici žít úplně normální život a nemusí se nijak omezovat.

Pomalu se blížíme k milionu případů

Co o astmatu víme? Je nejčastější chronickou nemocí dětského věku. Nejnovější statistiky uvádějí, že na světě žije asi 300 milionů astmatiků, v České republice nemocí trpí 800 000 – 900 000 lidí. V posledních deseti letech nastal prudký nárůst jeho případů ve většině evropských zemí. Podle odborníků je příčinou kombinace genetických předpokladů a působení faktorů životního prostředí, které rozjezd astmatu podpoří. A nakonec jedna horší zpráva pro něžné pohlaví: astma se v dospělém věku častěji vyskytuje u žen.

Varovné příznaky

Čím dříve se podaří astma diagnostikovat a léčit, tím samozřejmě lépe, protože se omezí zničující působení zánětu na průdušky. Nemoc má několik varovných příznaků, které by člověka měly okamžitě nasměrovat do ordinace lékaře:

  • Dechové potíže při tělesné zátěži nebo v klidu, provázené ztíženým průtokem vzduchu do plic.
  • Náhlá dušnost a kašel. Suchý, dráždivý kašel astmatika se často zhoršuje během noci a narušuje jeho klidný spánek.
  • Nepříjemný tlak nebo pocit sevření hrudníku.

Kdy bude astmatik opravdu v pohodě?

Základem úspěšné léčby astmatu je to, aby pacient pravidelně, dlouhodobě užíval preventivní léky, které působí protizánětlivě. Jedná se o inhalační kortikosteroidy v minimálních koncentracích, které působí lokálně, přímo v postižených průduškách. Druhou částí je takzvaná úlevová léčba, která se používá pro zmírnění akutních příznaků nemoci. Řešením astmatu ale není krátkodobá úleva od příznaků. Klíčová je důsledná, nepřetržitá protizánětlivá léčba, a to i v době, kdy se pacienti cítí dobře a nemají žádné potíže.

Astmatik může vyhrát olympiádu

Důkazem toho, že dobře léčená nemoc neubírá člověku nic z jeho energie a výkonnosti je například stříbrný medailista z olympiády v Londýně, kajakář Vavřinec Hradílek. Astma je v jeho rodině dědičnou záležitostí, on sám s nemocí bojuje odmalinka. „Užívám léky na astma celý život, je to samozřejmě zátěž, ale nyní to už beru jako běžnou věc, jako když si jdu vyčistit zuby. Když vynechám, dýchá se mi hůř. Nikdy jsem léčbu vědomě nevysadil, nikdy jsem nepoužíval pouze úlevovou léčbu, vždy užívám i protizánětlivou léčbu,“ radí sportovec, který se stal se tváří celosvětové kampaně Astma Zero – nulová tolerance k astmatickým příznakům.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1