Desatero pro lepší spánek

Desatero pro lepší spánek

Ne nadarmo se říká, že spánek léčí a je klíčem ke zdraví. Potřebujeme ho k normálnímu chodu, proto, abychom byli plní energie a v práci nám to myslelo. Spát také potřebujeme kvůli regeneraci organismu, lepší pozornosti nebo proto, abychom nepropadali stresu, úzkostem a jiným psychickým potížím.

Pokud chcete, aby byla vaše imunita stoprocentní a vy se každý den nepotáceli z práce unavení a bez síly, je důležité hledat možnosti, které vám osobně pomohou spát kvalitně a dostatečně dlouho. Spánková hygiena je toho klíčem.

Lepší strava, lepší spánek

Dávno tomu, kdy bylo doporučováno nejíst alespoň dvě hodiny před spaním. Je potřeba pravidelný jídelníček přizpůsobit svému režimu. Co ale před spaním sníte a vypijete, má na kvalitu spánku velký dopad. Podvečerní káva, hutná večeře nebo přílišné množství nevhodných nápojů může narušit usínání a má obrovský dopad na kvalitu odpočinku. Při načasování posledního šálku kávy myslete na to, že kofein odbourává vaše tělo asi sedm hodin. Klinický psycholog zaměřující se na spánek Michael Breus doporučuje, abyste nápoje obsahující kofein pili nejpozději kolem 14 hodiny.

Cvičení

Ve zdravém těle, zdravý duch! Pravidelná sportovní aktivita je klíčem, jak dobře spát. Ale pozor, kardio cvičení těsně před usnutím může mít opačný efekt, a tak se snažte vyrazit na brusle, běhat nebo třeba na tenis ideálně hned po práci.

Společnému tématu spánku a pohybu jsme ostatně věnovali i náš článek Cesta ke zdraví a pohodě.

Odpolední šlofík

Tento zdánlivě nevinný zvyk může však působit řadu obtíží. Mysl i tělo odpoledním šlofíkem nabude přesvědčení, že nám bude v noci stačit méně spánku, což může zkomplikovat večerní usínání. Snažte se proto vydržet do večera.

Čerstvý vzduch

Přestože tomu aktuální situace příliš nefandí, zkuste denně strávit alespoň hodinu na čerstvém vzduchu. Zvýšený příjem kyslíku na čerstvém vzduchu zvyšuje hladinu kyslíku a následně i serotoninu, který pomáhá k tomu, abychom cítili klid, štěstí a uvolnění – což je ideální kombinace pro kvalitní spánek.

Mějte režim

Ke kvalitnímu spánku velmi pomáhá, pokud budete dodržovat režim. Chodíte spát mezi desátou a jedenáctou? Snažte se toho držet. To samé platí i o vstávání.

Na teplotě záleží

V přetopené místnosti se vám bude těžko usínat. Ideální teplota v ložnici je v rozmezí 18 až 24°C.

Hýčkejte svou ložnici

Bez ohledu na to, kolik místa v ložnici máte, klid mysli vám pomůže navodit neutrální, čistá a organizovaná výzdoba. Pečlivě si vyberte tu nejlepší matraci, kterou si můžete dovolit a připravte si další přikrývku pro případ, že by vám byla zima. Ložnice by měla být příjemným místem, kde můžete zavřít dveře a odpočinout si.

V posteli se spí

„Stále více výzkumů potvrzuje negativní dopad modrého světla, hlavně pak spektra vyzařovaného elektronickými displeji. Když trávíme hodně času u displeje, déle se pak dostáváme do hlubokého REM spánku. To může snížit počet spánkových cyklů, které jsou třeba pro fyzickou i psychickou regeneraci,“ říká doktor Breus.

I tomuto tématu jsme se v minulosti věnovali v článku Chraňte své oči před modrým světlem!

Připravte se na spánek

Nalaďte se na spánek. Dejte si vanu nebo sprchu, pusťte si klidnou hudbu, využijte sílu aromaterapie nebo vypijte meduňkový čaj.

Nenechte se rušit

Usínání a klidnému spánku pomáhá ticho a klid. Negativně působí domácí mazlíčci, chrápající partner, hluk z ulice, nebo roztěkaná mysl, kterou nejde snadno zklidnit. Pomoci mohou relaxační či meditační zvuky. A proto vypněte televizi a přesuňte psí pelíšek mimo ložnici. A pokud ruší váš spánek hluk, kterému se nelze vyhnout, vyzkoušejte aktivní špunty do uší Bose Sleepbuds II.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com
 

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1