Chraňte své oči před modrým světlem!

Chraňte své oči před modrým světlem!

S rozšířením notebooků, tabletů a mobilů se rozšířil také pojem „modré světlo“. Modré světlo je známé především díky svým negativním dopadům na lidský organismus. Nespavost, předčasné stárnutí či problémy se zrakem jsou jen některé ze zdravotních obtíží, které modré světlo může způsobit. Na druhou stranu je však modré světlo nepostradatelné pro regulaci lidského biorytmu. Jak to s modrým světlem vlastně je?

Tajemství modrého světla

Modré světlo není žádnou novinkou, která se objevila s používáním moderní techniky, ale jde o běžnou součást denního světla. Nejvíce modrého světla je po ránu a s přicházejícím západem slunce jeho množství klesá. Ranní světlo tak aktivuje lidský organismus a dává tělu signál, že je čas vstávat. Tento přirozený zdroj modrého světla je pro tělo užitečný a blahodárný. Modré světlo ale vyzařují také obrazovky chytrých telefonů, notebooků, tabletů, televizí, ale i úsporné žárovky a zářivky. To, co je na působení modrého světla zásadní, je jeho forma a intenzita.

Modré světlo a cirkadiánní cyklus

Lidský organismus je biologicky nastaven na pravidelný 24hodinový (cirkadiánní) rytmus, který je řízen jednoduchým principem vnímání světla a tmy. Denní světlo obsahuje ráno nejvíce modrého světla, které lidské tělo aktivuje, kdežto při západu slunce přibývá světla červeného, které působí zcela opačně. Modré světlo ve správném množství podporuje bdělost, zlepšuje paměť i dobrou náladu. Součástí biorytmu člověka je také doba spánku, na kterou má vliv právě světlo. Modré světlo, které na sebe necháváme působit ve večerních a nočních hodinách přes notebooky a chytré telefony, signalizuje organismu, že je čas být bdělý a aktivní. Organismus je zmaten, což se může projevit různými poruchami spánku.

S mobilem se dobře nevyspíte

Pokud patříte k těm, kteří si v posteli čtou na svém chytrém telefonu nebo tabletu, chatujete s přáteli nebo pracujete, věřte, že se dobře nevyspíte. Modré světlo blokuje produkci hormonu melatoninu, zodpovědného právě za spánek. Modré světlo je pak jedním z nejčastějších důvodů problémů s usínáním, předčasným probouzením, pocitu nedostatečného a nekvalitního spánku. Dlouhodobý spánkový deficit se projeví i dalšími zdravotními obtížemi. Pocit neustálé únavy, celodenní ospalost, poruchy paměti, pozornosti, ale také deprese a úzkosti, přibývání na váze, vznik kardiovaskulárních onemocnění či předčasné stárnutí patří mezi nejčastější důsledky nekvalitního spánku, za kterým může stát právě modré světlo.

Chraňte své oči

K nejčastějším zdravotním obtížím v důsledku nadměrné práce s počítačem či notebookem patří zejména problémy se zrakem. Syndrom suchého oka se projevuje pálením, řezáním a svěděním očí a zhoršením viděním. Bolest očí může být spojena také s bolestí hlavy. Časté je také rozmazané vidění či zhoršení stávající zrakové vady.

Bez modrého světla to nejde, ale …

Bohužel v dnešní době není takřka možné se modrému světlu zcela vyhnout. Aby dopad modrého světla na organismus byl co nejmenší, je důležité dodržovat některá opatření. Která to jsou?

  • Pravidlo 20-20-20. Pracujte na elektronických zařízeních podle pravidla 20 minut dívání se do monitoru, poté se 20 sekund dívejte do vzdálenosti 20 stop (cca 6 metrů).
  • Po hodině práce na počítači si dejte 20minutovou pauzu.
  • Nosíte-li dioptrické brýle, dopřejte očím dioptrická skla s ochranou proti modrému světlu.
  • Pořiďte si k elektronickým zařízením ochrannou fólii, která pomůže chránit váš zrak.
  • Používejte elektronická zařízení s mírou! 

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1