Zdraví pod lupou: Problémy s očima

Zdraví pod lupou: Problémy s očima

80 % toho, co vnímáme, je skrze náš zrak. Lidské oko dokáže rozeznat neuvěřitelných 10 milionů barev a se zajímavostmi bychom mohli pokračovat dále. Jenže co když naše oči potká nějaký neduh?

Nevidíme pouze díky očím

Zrakové centrum paradoxně není uloženo v oku, ale ve spánkovém laloku mozku. Proto některá vážná onemocnění oka mají příčinu v poškození právě zde. To, co vidíme, se nejdříve v oku zpracuje – zapojí se sítnice, rohovka i čočka. Dále však proces pokračuje do mozku, kam zrakový nerv vyšle signál. A my si dokážeme uvědomit, co vidíme. Netrvá to ani sekundu!

Zánět spojivek potká jednou za život každého z nás

Nejčastějším problémem v oblasti očí je zánět spojivek. Zánět všeobecně se projevuje bolestí, otokem, zarudnutím a hnisáním, a u zánětu spojivek tomu není jinak. Příčinou může být cizí předmět (špína, smítko), ale také bakterie nebo mechanické poškození oka – úraz. Často si je zaneseme do očí vlastníma rukama, proto jediná možná prevence spočívá v tom, že si nebudeme sahat do očí. Zánět spojivek naštěstí nebývá vážný, jakkoli je nepříjemný. Léčba spočívá v hojivých kapkách a mastičkách, při bakteriálním zánětu nasazení antibiotik.

Glaukom neboli zelený zákal

Při něm dochází k poškození právě očního nervu, a to vlivem zvýšeného nitroočního tlaku. Projeví se částečnou nebo úplnou ztrátou zorného pole, tedy omezením či ztrátou zraku. Častý je i jeho „kolega“ šedý zákal (katarakta). Oční čočka je skutečně zakalena, a proto je zhoršená prostupnost pro světlo a vidíme neostře a rozmazaně.

Ječné zrno

Jedná se opět o zánět, v tomto případě mazových žláz kolem řas, které otečou a zčervenají. Svou velikostí opravdu připomínají obilné zrno, které si můžeme splést s pupínkem. Zánět způsobují bakterie. Celé oko je náhle citlivé, přichází časté slzení oka, a protože oční okolí je velmi citlivé, můžeme pociťovat bolest a pálení. Ječné zrno není nebezpečné onemocnění – obvykle během několika dnů vymizí po podání antibiotik ve formě masti.

Problémy s očima bez zjevné příčiny

Pálení očí, slzení očí nebo červené oči nás mohou trápit, aniž by se jednalo o nějakou nemoc. Je to především obranná reakce. Slzami totiž oči vyplavují pryč nečistoty z ovzduší a chemické látky – cokoli, co oči dráždí. Slzy jsou zároveň velmi důležité pro zvlhčení oka. Zcela přirozené je i slzení očí během silného větru, nebo při pohledu do slunce. Zčervenání očí a popraskané žilky nás upozorňují na to, že jsme strávili už příliš času u obrazovky a je na čase dát očím odpočinek. Nepříjemné pocity v očích mohou rovněž znamenat špatně zvolenou kosmetiku, nebo alergickou reakci

Moderní technologie zraku moc nesvědčí

Je stále méně povolání, která nevyžadují práci s počítačem. Čím více času trávíme u monitoru, ale také u telefonu či televizní obrazovky, tím více si oči namáháme. Určitě už jste slyšeli o tom, že tyto přístroje uvolňují negativní záření, které našemu zraku škodí. Pokud nosíte brýle, existuje speciální úprava skel, které toto záření eliminují. S podobnými vlastnostmi seženete také kontaktní čočky.

Oči jsou naším zrcadlem

Příroda náš organismus nastavila velmi důmyslně a signály, kterými k nám vlastní tělo promlouvá, bychom neměli přehlížet. Právě z očí lze vyčíst dlouhodobé vyčerpání, stres i syndrom vyhoření.

Náš zrak si rozhodně zaslouží naši pozornost. Zkuste si najít alespoň malou chvilku denně a očím se věnujte. Inspiraci, jak na to, přinášíme v článku Vyživte své oči. 5 tipů, jak si zachovat dobrý zrak. Prospět svým očím můžete ale i pravidelným užíváním Omega 3 mastných kyselin. Jak náš zrak ovlivňují? Psali jsme v našem článku Omega-3 ovlivňuje i zdraví našich očí

Á propos, věříte, že oči jsou bránou do duše a že z nich lze odhadnout i to, jak se daná osoba cítí? Ale o tom třeba zase někdy příště.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1