Krása pod lupou: Mastné vlasy a péče o ně

Krása pod lupou: Mastné vlasy a péče o ně

Myjete si vlasy každý den a stejně máte pocit, že nemůžete ven vyrazit s rozpuštěnými vlasy, protože jsou mastné? Možná je na čase změnit péči…

Zase ty hormony

Řídí celé naše tělo, a když se zblázní, je to většinou vidět na první pohled. Za mastné vlasy mohou také. Nejvíc v období života, kdy dochází k hormonové bouři – v pubertě, během těhotenství a kojení a při menopauze. Ale zejména ženy se s hormonální nerovnováhou potýkají skoro celý život, a to i v průběhu měsíce. Můžete si všimnout, že cyklus ovlivňuje nejen pleť, ale i kvalitu vlasů. Za mastnými vlasy však může stát celá řada dalších faktorů – špatná životospráva a hlavně kouření, jídelníček, i psychické potíže (v tomto případě může dojít až k padání vlasů).

Máte správnou péči o vlasy?

Přípravky z drogerie jsou totiž určené spíše méně náročným zákazníkům, kteří problémy s vlasy nemají. Nejsou moc šité na míru – šampon na mastné vlasy sice existuje u každého výrobce, ale do hloubky příčinu mastných vlasů neřeší. V podstatě jen omývá vlasy, což má dočasný efekt. A při dlouhodobém používání může takový šampon vlasy příliš vysušovat. Ty pak reagují tím, že se mastí ještě víc. Mastné vlasy také trpí častým mytím – pokuste se to vydržet a mýt si vlasy jen 2x týdně. Zpočátku to asi budou nervy, ale vlasová pokožka se díky tomu časem zklidní, a nebude vyžadovat tak časté mytí.

Nevynechávejte kondicionér

Bojíte se, že po použití kondicionéru budete mít vlasy ještě mastnější a zplihlejší? Pokud vyberete takový, který má lehkou a šetrnou strukturu, tak ne. Princip kondicionéru spočívá v tom, že uzavírá vlas, který předtím šampon otevřel, aby ho očistil. Pokud balzám nepoužíváte, necháváte své vlasy neuzavřené, a tím pádem do nich snadno pronikají nečistoty a odchází z nich voda. Nedokážou se v nich udržet živiny a vlasy postupně ztrácejí na kvalitě. Na mastné vlasy proto kondicionér rozhodně patří!

Za mastné vlasy může i pot

Odborně se dají rozlišit tři hlavní příčiny mastných vlasů, a to podle mazotoku. Mazové žlázky jsou uloženy v pokožce hlavy a podle jejich aktivity a povahy mazu, který produkují, se může příčina mastných vlasů lišit. Tukový mazotok postihuje hlavně kůži, samotné vlasy mohou být klidně i suché. Olejový mazotok „stéká“ po vlasech, slepuje je a vlasy jsou jím ztěžklé. Třetím důvodem může být potní mazotok, kdy dochází navíc ještě ke zvýšené aktivitě potních žláz a maz je kombinován s potem. Pokud vás mastné vlasy skutečně trápí, je důležité příčinu hledat do důsledku a možná se i spolehnout na pomoc odborníka.

Víte, kdo je to tricholog?

Jednoduše řečeno „doktor přes vlasy“. Nejedná se o kosmetického poradce ani vizážistu (leda by ke své profesi měl ještě kosmetické služby jako přivýdělek). Tricholog vyšetřuje vlasy i pokožku hlavy speciálními přístroji a je velkou pomocí, pokud už roky nejste spokojeni se svými vlasy, ale nedokážete sami určit, kde je problém. Vedle toho se tricholog samozřejmě zabývá běžnými i vzácnými onemocněními vlasů, jako je seborea, vypadávání vlasů či vyrážky a kožní léze. Mastné vlasy, které vás trápí už dlouho a běžně dostupné prostředky nezabírají, si také žádají vyšetření u trichologa. Příčina je možná vevnitř těla, což svépomocí nelze odhalit.

Vyživujte vlasy zevnitř

Obvykle dochází k problémům s vlasy a nadměrnému maštění proto, že se vlasy brání. Snaží se upozornit na nedostatek výživy nebo nevyhovující kosmetickou péči. A téměř ve všech případech na špatnou hydrataci. Tu je možné zajistit jedině pitným režimem. Dva litry čisté, neperlivé vody by měly být samozřejmostí nejen pro krásné vlasy. K hydrataci doplňte vitamín B, omega-3, zinek a biotin. Zejména zdravé tuky nám pomohou k hustým a zdravým vlasům a vitální pokožce.

Pokud patříte do skupiny těch, které trápí naopak suché vlasy, podívejte se na rady v předchozím díle našeho seriálu Krása pod lupou: Suché vlasy a péče o ně.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1