Využijte home office na maximum. Zn. Zdravě!

Využijte home office na maximum. Zn. Zdravě!

Aktuální situace a opatření spojená s pandemií proměnila posledních několik měsíců k nepoznání. Pokud jste i vy byli nuceni přejít na home office a cítíte, že vám jsou občas čtyři domácí stěny málo, neklesejte na mysli. Využijte toto období pozitivně a zaměřte se na svůj životní styl v tom nejzdravějším duchu.

Home office byl dříve metou a benefitem, jehož chtěla dosáhnout velká část zaměstnanců. Nyní je brán spíše jako nutnost a mnoho těch, kteří jsou doma u počítačů, by si přálo vrátit se do běžného režimu v kancelářích. Z dlouhodobého hlediska přechod na home office zásadně proměňuje naše denní zvyklosti a vzhledem k okolnostem si na tento způsob práce budeme muset zvyknout. „Jednou z nesporných výhod práce z domova je ušetřené množství času, který bychom jinak strávili na cestě do kanceláře. Využijte těchto plusů a připravte se zvládnout home office dlouhodobě zdravě a v pohodě,“ radí Ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České a slovenské asociace pro speciální potraviny.

Home office na jedničku

Pracovat z domova neznamená, že nevylezete celé dny z pyžama. Naopak, home office vyžaduje režim. Díky tomu pak bude vaše práce efektivní a vám nakonec zbyde i spousta času na péči o sebe.

  •  Vstávejte na budík - Když režim, tak pořádný. Nevyspávejte, ale opravdu vstávejte v čas, na nějž jste zvyklí v běžný pracovní režim.
  • Dělejte si to-do listy - Než se usadíte k práci, sepište si všechny úkoly, které vás ten den čekají.
  • Práci prokládejte přestávkami - Zapomeňte na odpočinek na gauči nebo u seriálu. Jednou za hodinu ale vstaňte od počítače, protáhněte se, udělejte si pár kroků po bytě nebo si uvařte kávu. Taková přestávka by neměla přesáhnout pět minut.
  • Omezte čas u obrazovky - Při práci doma lidé mívají tendenci u počítače zůstávat i dlouho po práci. Přemíra modrého světla ovlivňuje množství hormonu melatoninu, a tím má zásadní vliv na kvalitu spánku. Zkuste se mu vyvarovat zejména ve večerních hodinách. Nadbytek modrého světla v dlouhodobém měřítku může i poškozovat naše oči. Žlutá skvrna lidské sítnice je bohatá na karotenoidy lutein a zeaxantin, díky nimž naše tělo filtruje škodlivé světlo. Pokud však máme těchto antioxidantů nedostatek, může modré světlo nevratně poškodit buňky sítnicového nervu. „Tyto antioxidanty lze naštěstí doplňovat ve stravě. Velké množství jich obsahuje špenát a kapusta. Případně jsou v dostatečném množství obsaženy v doplňcích stravy určených k udržování zdraví našich očí. Obsahují totiž výtažky z okvětních lístků měsíčku lékařského, který se pyšní vysokým obsahem právě těchto antioxidantů,“ radí Ing. Bohumil Hlavatý.
  • Cvičte - Ve zdravém těle, zdravý duch. To, že pracujete z domova a sportoviště jsou zavřená, neznamená, že je nutné na sport zanevřít. Nazujte tenisky a vyrazte běhat ven, anebo si doma rozložte podložku či ručník a cvičte podle videí na YouTube. Nějakou takovou aktivitu sobě a svému tělu dopřávejte alespoň pětkrát týdně.

  • Pestrá strava a dostatek vitaminů - Abyste neskončili jen u chleba s máslem, projděte si ve volné chvíli výživové tipy a informace. Načerpejte inspiraci na pestré recepty a zejména v tomto období se soustřeďte na dostatečný přísun vitaminů. Mezi hlavní posily naší imunity patří vitaminy C a D a prvky selen, zinek a omega 3 mastné kyseliny. Zařaďte do svého jídelníčku celozrnné výrobky, ryby, vlašské a další ořechy, citrusové plody, avokádo, kvalitní sýry, houby, a hlavně čerstvé ovoce a zeleninu obecně. Pokud si nejste jisti dostatkem některých vitaminů, sáhněte po doplňcích stravy pro získání jejich optimálního množství. „Vyhněte se na chvíli smaženým potravinám a slazeným nápojům, které vaše tělo zbytečně zatěžují. Vytvořte si raději zdravé návyky – například můžete vyměnit sladké za kus čerstvého ovoce nebo nakrájenou mrkev, místo přeslazených přílohových omáček si dát zakysanou smetanu či obměnit smažené brambory vařenými nebo rovnou ochuceným salátem s ořechy,“ radí Ing. Bohumil Hlavatý.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1