Jak zatočit s nachlazením přírodní cestou

Jak zatočit s nachlazením přírodní cestou

Ucpaný nos a záchvaty kašle život znesnadňují. Jak do svých dní vrátit dech a chuť? Zkuste se rozhlédnout po kuchyni nebo sáhněte do nabídky přírody.

Síla kuchyně

Osvědčenými prostředky proti nachlazení jsou cibule, česnek, med a pro někoho překvapivě i mléko. Nosohltanu uleví, když nakrájenou cibuli svaříte s mlékem či vodou, přidáte med, rozmačkaný česnek či špetku pepře a pijete teplé. Velkými pomocníky jsou i křen, kajenský či černý pepř, hřebíček a tymián.

Bylinky na rýmu

Již v létě si můžete natrhat jitrocel kopinatý a vytvořit domácí sirup. Jitrocel rozpouští hlen a navíc je protizánětlivý. Jeho listy můžete na čaj využít i sušené. Nosohltan uvolňuje též list slézu lesního, květ či plod bezu černého či pampeliška lékařská.

Bylinky na kašel

S průduškami pomůže květ lípy srdčité, květ divizny či podběl lékařský. Expertem na vykašlávání je květ slézu lesního.

Dezinfekční i zklidňující bylinou, která navíc uvolňuje hlen na průduškách je kořen lékořice. Jedná se o bylinu určenou především ženám, neboť má vliv i na její hormonální systém.

Ne náhodou na podzim dozrávají vlašské ořechy. Z jejich slupek lze totiž vyrobit skvělý odvar na kašel (slupky se musí pár hodin povařit s cukrem).

Zatočte i s viry a bakteriemi

Univerzálním pomocníkem je svařený čerstvý zázvor ochucený medem nebo i citronem.

Bičem na viry je oregano krétské a s bakteriemi zatočí třezalka tečkovaná. Tyto dvě bylinky by se neměly míchat spolu.

Skvělými přírodními „antibiotiky“ jsou česnek a lichořeřišnice, která navíc zvyšuje imunitu.

Silnou protibacilovou bylinou je šalvěj lékařská. Její sílu podpoříte tím, že ji 5 minut povaříte nikoli jen zalijete horkou vodou.

Pokud vás potká horečka, pomůže odvar z vrbové kůry nebo obklady (na zápěstí a kotníky) z jablečného octu (poměr s vodou 1:3, více vody).

Příprava bylinného „čaje“

Jednotlivé byliny lze vzájemně nakombinovat do směsí. Nejčastější dávkování je jedna čajová lžička směsi na šálek 0,25 l vody. Čaj se pije po jídle (aby nedráždil žaludek) většinou 3x denně. Účinnost bylin zvýšíte vynecháním kovových nástrojů (včetně sítek). Čaj se louhuje nejčastěji 15 minut přikrytý pod víčkem a pije se co nejteplejší. Dochutit jej můžete medem.

Více o bylinkách si můžete přečíst i v článcích: Odhalte tajemství bylin 1 a Tajemství bylinek 2

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1