Len - 3x jinak
Na první pohled obyčejná rostlina má spoustu skvělých vlastností a využití. Jedná se o jednoletou bylinu s modrým květem, která si vysloužila vlastní odvětví zvané lnářství. Na co všechno je možné len využít?

1. Obleče vás

Lněné oblečení vzniká ze stonku lnu setého. Ve starších dobách byl u nás pěstován na velké části území. Mnoho domácností mělo doma tkalcovský stav a ženy tkaly látky. Dnes už se s látkou vyrobenou doma často nesetkáme, ale oděvy z lnu začínají být opět oblíbené. Díky své lehkosti a svým chladivým vlastnostem je oceníte především v horkých letních dnech. Další výhodou, která len předurčuje pro roli skvělého pomocníka do teplého počasí, je odvádění vlhkosti a tepla. Zároveň je také antibakteriální a nepřitahuje pyly a prach, je tak vhodný pro alergiky.

Péče o lněné oblečení

I při sebevětší opatrnosti se vám může lehce stát, že se lněné prádlo při prvním praní srazí o 6 % své velikosti. Bohužel to nemůžete zcela ovlivnit, jelikož to nezávisí pouze na zvoleném programu, ale také na kvalitě vody a typu lněné látky. Výrazně si ale pomůžete když dodržíte následující pravidla:

  • čtěte štítky a řiďte se informacemi na nich

  • pokud není stanoveno, perte bílé lněné prádlo na 60 °C, barevné a nebělené prádlo perte na 40 °C na šetrný program

  • oblečení obraťte naruby

  • nepoužívejte aviváž a bělící prostředky

  • sušte raději na šňůře než v sušičce, pokud to nejde jinak, tak pouze na krátký program

  • ždímat stačí krátce a při nízkých otáčkách

  • perte lněné oblečení samostatně - má tendenci na sebe chytat části z jiných látek a mohl by tak ztratit některé své vlastnosti

  • žehlete ho vlhký, buď po vyndání z pračky nebo ho před žehlením lehce navlhčete

  • před schnutím doporučujeme látku vyrovnat, len má tendenci se krčit

2. Nasytí vás

V kuchyni můžete lněná semínka využít například pro výrobu pečiva. Nejlepší ale je konzumovat semena tzv. zastudena. Tedy tepelně neupravovaná. Uchovávají si tak své vlastnosti. Můžete si je přidávat do salátů, pomazánek, jogurtů, cukroví, kaší a kam vás ještě napadne. Většinou narazíte na len hnědý, který chutná po oříšcích a  len zlatý, který je jemnější. Vzhledem k tomu, že jsou semínka tvrdá, musíte je pořádně rozkousat, aby se uvolnily výživné látky a aby je vaše tělo dobře zpracovalo. Další možností je rozdrtit je v hmoždíři nebo je rozemlít. To dobré z lnu si můžete brát také formou lněného oleje.

3. Uzdraví vás

Pokud trpíte čas od času zácpou, můžete si udělat čajový odvar z rozdrcených lněných semínek nebo jich pár sníst. Mají lehce projímavý účinek. Působí protizánětlivě a antibakteriálně. Napomáhají také proti astmatu a artritidě. Jestli vás trápí špatný cholesterol nebo vysoký tlak, je pro vás len to pravé. Dokáže totiž cholesterol snížit a krevní tlak upravit. Kromě toho také napomáhá hubnutí, jelikož odvádí nadbytečný tuk z tkání. Lze ho jíst i jako prevenci proti rakovině prsu. A i přes to, že má řadu opravdu skvělých účinků, nic se nemá přehánět. Jeho denní dávka se pohybuje okolo 60 g což jsou 1 až 2 lžíce.

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1